MORH O BANOŽIĆU: Ministar ima pravo na stan od 92 četvorna metra i naknadu za odvojeni život

Iz Ministarstva obrane oglasili su se zbog, kako su rekli, brojnih medijskih upita na temu korištenja stana ministra Marija Banožića i primanja naknade za odvojeni život.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Veličina stana određuje se sukladno smjernicama iz Uredbe Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba, prema kojoj dužnosnik I. skupine, a to je ministar Banožić ima pravo na stan površine veće od 60 četvornih metara.

Obrazloženje:

Temeljem 14. članka, stavka 1, Uredbe o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/2013) početni kriteriji za određivanje površine stana za službene potrebe na koji dužnosnik ima pravo su kako slijedi:

– za dužnosnika iz I. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2,
– za dužnosnika iz II. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – dvosoban stan ili stan površine od 40 m2 do 60 m2,
– za dužnosnika iz III. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – jednosoban stan ili stan površine od 20 do 30 m2.

S obzirom na to da I. skupina dužnosnika uključuje osobe koje obnašaju funkciju ministra (zajedno s osobama koje obnašaju funkciju predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Ustavnog suda, glavnog državnog odvjetnika, predsjednika Državnog izbornog povjerenstva, odnosno predsjednika Vrhovnog suda te ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta), iste osobe ostvaruju pravo na trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2.

Sukladno navedenom, na određenje kvadrature stana koji se na korištenje dodjeljuje dužnosnicima iz I. skupine ne utječe podatak o tome hoće li s njima živjeti ili ih privremeno posjećivati članovi najuže obitelji.

Vezano na naknadu za odvojeni život, na koju ministra Banožić ima pravo temeljem Odluke o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna, a čija prava nisu uređena kolektivnim ugovorima prema članku 5. naknada za odvojeni život od obitelji, koja isključuje pravo na dnevnicu za obavljanje službenih poslova u mjestu prebivališta obitelji, mjesečno iznosi 1.000,00 kuna. Pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje se temeljem činjenice da supruga i troje djece ministra prebivaju u Vinkovcima.

Zaključno, prava proizašla iz Uredbe odnosno navedene Odluke ne isključuju pravo za dužnosnika na korištenje službenoga stana od 92 m2 i naknade za odvojeni život”, stoji u priopćenju.

Zanimljivo kako je MORH prije desetak dana, kada su mediji pisali o stanu koji koristi ministar Banožić, priopćili:

“Ministar Banožić nije birao koji će stan dobiti na korištenje, a sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13), kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. S obzirom da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature”.