MORH DEMANTIRAO URED PREDSJEDNIKA: Banožić nije odredio datum polaganja vijenaca

Nakon što su iz Ureda predsjednika poručili da je subota bila planirana da državno vrh položi vijence povodom blagdana Svih Svetih iza njihovih leđa i da je ministar Mario Banožić potpisao odluku o zajedničkom polaganju u petak, oglasili su se iz MORH-a.

”Neistina je da je Mario Banožić potpisao odluku o zajedničkom polaganju vijenaca Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske za dan 30. listopada 2020. godine s početkom u 11.00 sati. Naime, ministar obrane potpisao je 23. listopada 2020. godine Odluku o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana u kojoj stoji da će Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo unutarnjih poslova obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan 29., 30. i 31. listopada te 1. i 2. studenoga 2020. godine.

Također se u Odluci navodi kako će timovi koji čine izaslanstva ministarstava upaliti svijeće na grobovima poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i posjetiti obitelji poginulih čija su tijela ostala na bojištu, 29. i 30. listopada 2020. godine, a iznimno u županijama s velikim brojem groblja i prostorne raširenosti i ranije ili 28. listopada 2020. godine.

Temeljem iste te Odluke u točki III., navodi se kako će se svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata uskladiti prema protokolima Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske i obavljat će se na sljedećim mjestima:

– u Spomen parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“ na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu,

– kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu,

– na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana,

– kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju gradskog groblja Mirogoj u Zagrebu.

Kako se u spomenutoj Odluci ne navodi ni datum ni sat polaganja vijenaca i paljenja svijeća, naglašavamo još jednom kako Ministarstvo obrane ne odlučuje o datumu i satnici polaganja vijenaca i paljenja svijeća za Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatski sabor i Vlade Republike Hrvatske. Neistinita je tvrdnja iz navedenog priopćenja kako je ostavljena samo mogućnost dogovora oko satnice za 30. listopada.

Još jednom naglašavamo kako se u Odluci o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana ne navodi ni točan datum niti vrijeme polaganja vijenaca i paljenja svijeća Predsjednika Republike, Hrvatskoga Sabora i Vlade RH. Kad već u Uredu predsjednika RH očito imaju puno vremena za smišljanje medijskih performansa i uvreda prema dužnosnicima Vlade, mogli su i navodnu namjeru za zajedničkim obilježavanjem pokazati i tako da su na vrijeme izravno kontaktirali urede državnih dužnosnika s kojima su željeli organizirati pojedini događaj”, priopćili su iz MORH-a.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *