MOGU ŠTO HOĆU: Obveznog vojnog roka neće biti – sve je utišao Plenković

Uoči sutrašnjeg Dana Hrvatske vojske i Dana oružanih snaga izaslanstva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske položila su vijence i zapalila svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu ispred Središnjeg križa na Mirogoju.

Izvor: Media servis

Predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić prisustvovali su međunarodnoj vojnoj vježbi u Slunju, a u 18 sati na Pantovčaki predsjednik Milanović upriličit će prijem. Pozvao je cijeli državni vrh, no premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković oglušili su se na poziv. Premijer i predsjednik Sabora neće zajedno ni polagati vijenac s predsjednikom države, no koliko god se trudili mimioći na svečanosti, ipak im se protokol preklapa kada je u pitanju svečana akademija u HNK.

Ministar obrane Mario Banožić izjavom o tome da dvije trećine građana žele ponovno uvođenje obveznog vojnog roka ponovno je aktualizirao tu temu, ali i uzburkao strasti na političkoj sceni i u javnosti. Banožić je iz Slunja ponovio taj podatak da je 70 posto građana za uvođenje vojnog roka, ali da se radi o krivim motivima.

”Gdje je riječ prije svega o određenim odgojnim mjerama. Vjerovatno je riječ o ispitanicima koji su roditelji ili netko tko promatra okruženje u kojem odrastaju današnji mladi ljudi, da bi to bilo jedan od načina na koji bi se oblikovalo društvo. Ja sam baš rekao da to nije dobar motiv, da motiv ulaska u Hrvatsku vojsku u mora biti prije svega osjećaj pripadnosti prema domovini, osjećaj obveze prema domovini”.

No na pitanje kakvo je to bilo istraživanje, na temlju čega izvlači taj podatak i je li MORH proveo anketu, Banožić je izbjegavao dati kokretan odgovor:

”Jeste li Vi služili vojni rok?” ”Nisam, jeste Vi?” ”Jesam. Molim Vas napravite analizu jučerašnjih portala i svaki od njih vam daje broj, odnosno uzorak koji je imao, i koji su vam odgovori bili pa ćemo razgovarati”.

”Čak ni Rusija nema obvezni vojni rok”, rekao je, pak, predsjednik Milanović. “To bi bilo komplicirano i trebalo bi pripremati nekoliko godina. To je cijeli niz financijskih i logističkih pitanja. Imamo Ustav kakav imamo, u njemu piše da je vojna obveza obveza, ali.. i onda jedno ogromno ali”.

A o tome da se radi o odgojnoj mjeri, u svom stilu je poručio: ”Odgojna metoda nad punoljetnim muškarcima i ženama? Vi imate punoljetnu djecu? Ja imam. Jedan je punoljetan. Ja ga više ne mogu odgajati. Što sam odgojio, odgojio sam. S obzirom da maloljetni ne idu u vojsku, mislim da sam sve rekao”.

A da bi cijela ta rasprava stala, premijer Plenković je kratko i jasno poručio: “Te teme nema. Uvođenja obveznog vojnog roka neće biti”.

Što bi moglo razveseliti SDP-ovca Arsena Bauka, ali ne i Stipu Mlinarića iz Domovinskog pokreta.

”U ovom trenutku ne vidimo okolnosti zbog kojih bi bili na putu prema obaveznom vojnom roku”, rekao je Bauk.

”DP podržava vojni rok. Po meni, po nama to nije trebalo ni ukinuti. Mladi ljudi trebju otići iz mamine kuće, probati šest mjeseci se ustajati u šest ujutro, pospremiti krevet, znati napuniti pušku, očistiti pušku, oribati svoje cipele i otići na spavanje. To svakom mladom momku treba. Nitko nam ne garantira da neće biti rata za 10 godina”, rekao je Milnarić.

Dalo bi se raspravljati o tome što svakom mladom momku treba, što treba svim građanima Hrvatske koji se ustaju u šest sati i bez vojnog roka, a egzistencijalno pitanje nemaju riješeno.