MODA I STRIP: Zanimljiva izložba u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

U prigodi otvorenja izložbe potpisano je pismo namjere o francusko – hrvatskoj kulturnoj suradnji u području stripa u koju su uključeni Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji s krovnom francuskom institucijom posvećenoj stripu i slici – Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu.

S hrvatske strane pismo namjere potpisala je  Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, a s francuske  Njegova ekselencija Gaël Veyssière, veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj.

Izložba je realizirana u suradnji i uz financijsku potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, u partnerstvu sa centrom Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image u Angoulêmeu.

Prije  stotinu godina, 21. veljače 1921. godine skupina hrvatskih frankofonskih i frankofilskih intelektualaca okupila se na Sveučilištu u Zagrebu i osnovala novu udrugu, “Francuski institut”, u svrhu promicanja i širenja francuskog jezika, književnosti i kulture.

Stota obljetnica svečano će se obilježavati tijekom cijele 2021. godine  raznolikim programom nastalim u partnerstvu s hrvatskim kulturnim ustanovama. To će ujedno biti prigoda da se pokažu bogatstvo i aktualnost kulturne veze između Hrvatske i Francuske.

Otvaranju izložbe nazočili su njegova ekselencija, veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka – Petešić, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, direktor Francuskog instituta u Hrvatskoj Guillaume Colin, zamjenik direktora i ataše za kulturu Thomas Schnabel, Pierre Lungheretti, generalni direktor Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu iz kojeg je izložba stigla, te ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Izložba će za javnost biti otvorena od 23. veljače do 28. ožujka 2021. u sklopu hrvatsko – francuske suradnje i u povodu stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Vedran Benović