MODA: Andreja Deskar – Njihovo Veličanstvo šeširi i druga pokrivala za glavu

andreja, naslovna

Pokrivala za glavu imaju dvostruku ulogu za mene, a vjerujem i za vas. Prva je za zaštitu od vremenskih nepogoda, a druga je za mene još veća, veličanstvenija – zaštita sebe, svojih unutarnjih osjećaja, svojeg unutarnjeg ja…

Pokrivalom se na tren možemo sakriti od pogleda…Pokrivala za glavu – čuvaju glavu… Kapa se u narodu nosila i među muškarcima i među ženama.

U drevnom Egiptu, faraon je periku pokrivao crvenom kapom ili bijelom tijarom, dok su u Mezopotamiji bili rašireni turbani ili kape od krzna, kao i u drevnoj Palestini gdje su židovski svećenici nosili stožasti bijeli šešir.

Dok su u Minojsko doba žene s Krete osmislile razne i bizarne oblike, u Rimu je šešir bio smatran simbolom slobode, te je svaki oslobođenik dobivao šešir.

Šešir je odjevni predmet kojim se pokriva glava. Sastoji se od “glave” u obliku kupole, tuljka ili zvona na užim ili širim zavinutim krilima, tj. obodom.

Izrađuje se od biljnih vlakana, slame, dabrove ili zečje dlake, svile, vune, kože, platna, baršuna, a u novije doba i od sintetike.

Koristi se od pretpovijesnog doba najviše kao zaštita od vrućine i kiše pri radu na otvorenom prostoru, ali ima i estetsku ili higijensku funkciju, te se koristi i za isticanje statusa.

U 10. stoljeću u seljačkoj nošnji mnogih naroda korišten je šešir od slame; pripadao je putničkoj ili lovačkoj opremi.

U 12. stoljeću šešir ukrašen krznom ili perjem počinje se koristiti u europskoj ženskoj i muškoj nošnji, dok je u 14. stoljeću u modi burgundskog dvora.

Tijekom srednjeg vijeka žene su šešire obogatile raznobojnim trakama isprepletenim sa cvijećem.

U 14. stoljeću šešir poprima oblike po kojima je poznat i danas, te je renesansa uzdigla običaj nošenja šešira zahvaljujući raskoši materijala i oblika.

Pod utjecajem španjolske i nizozemske dvorske nošnje, u 17. stoljeću opet ulazi u modu šešir sa širokim krilima (Rubensov šešir).

Nakon uvođenja perika šešir poprima sve veće dimenzije te je tijekom 18. stoljeća korišten karakteristični trorogi šešir.

U 19. Stoljeću počinje se nositi cilindar, a u 20. stoljeću kreirani su polucilindri, slamnati i plosnati šeširi, koji su bili u modi veći dio stoljeća.

Do šezdesetih godina šešir je bio skoro obavezan odjevni predmet kod oba spola, ali od tada se rjeđe nosi, najčešće u elegantnijim odjevnim kombinacijama, ili kao zaštita od vremenskih utjecaja…

U hladnim zimskim danima imaju i te kako veliku ulogu da nas zaštite od hladnoće, no pokrivala za glavu kao što sam i rekla nisu uvijek upotrebljavana kao zaštita od hladnoće… nose se i zbog stila ili modnog dodatka, te skrivanja od neželjenih pogleda…

Modna popularnost pokrivala za glavu u suvremenom modnom svijetu prisutna je već par sezona, a posao dizajnera je da  iz sezone u sezonu pokušavaju iskoristiti tu činjenicu, igrajući se s tim meni predragim modnim detaljem. Zato uživajte noseći svoje Veličanstvo …

[foogallery id=”32281″]