MOĆ PRIRODE: Uklonite sami neugodne virusne bradavice

Podijelite članak

bradavice, virusne bradavice

Virusne bradavice su izrasline na koži uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). S obzirom na to da postoje različite vrste navedenog virusa, postoje i različite vrste virusnih bradavica.

To je, najčešće, estetski problem, no bradavice mogu biti bolne i problematične ako se pojave na nezgodnim mjestima, poput stopala ili ispod nokta. Stoga, bez obzira na to jesu li one bolne ili ne, kako biste spriječili njihovo širenje, preporučljivo ih je što prije ukloniti.

Postoje različiti načini uklanjanja bradavica, no najbolji su prirodni jer, osim što su učinkoviti, usto su i blagi i nježni prema vašoj koži.

Kako nastaju virusne bradavice

Virusne se bradavice najčešće prenose dodirom s osobom koja ima bradavice ili dijeljenjem ručnika, rukavica i ostalih sličnih predmeta. Ako je osoba pod stresom i ima oslabljen imunitet, prijeti joj veći rizik od pojave bradavica.

Unatoč visokim higijenskim standardima, virus je otporan i lako se širi, stoga valja posebno pripaziti na higijenu tijekom boravka na bazenima, u saunama i sličnim prostorima.

Gdje se nalaze i kada se pojavljuju virusne bradavice

Virusne se bradavice mogu pojaviti na gotovo bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se nalaze na prstima, rukama, nogama, laktovima i koljenima. Za njihov razvoj pogodna su topla i vlažna mjesta te male rane i ogrebotine koje čine kožu izloženom vanjskim utjecajima.

Bradavice se lako mogu proširiti i često ih je nekoliko na jednom ili više mjesta. Iako se većinom javljaju u dječjoj i tinejdžerskoj dobi, virusne se bradavice mogu pojaviti bilo kada.

Vrste virusnih bradavica i zahvaćena područja

Bradavice se mogu pojaviti na različitim mjestima. Na licu se obično pojavljuju ravne i filiformne bradavice.

Ravne se bradavice, osim na licu, pojavljuju i na rukama i bedrima. Malene su i imaju plosnati, hrapavi vrh. Obično su ružičaste, smeđe ili svijetložute boje.

Filiformne ili končaste bradavice rastu na licu, ispod brade ili na vratu i iste su boje kao i koža. Posebno su neugodne ako se pojave na očnom kapku.

Na stopalu i ruci raste obična virusna bradavica, koja ima zrnati, plosnati oblik. Također, na stopalu se pojavljuju i planarne bradavice, koje su specifične po tome što rastu ispod kože. Često su izuzetno bolne, otežavaju hodanje i mogu uzrokovati grčeve u stopalu.

Ispod nokta i oko kožice nokta rastu periungualne bradavice. Zahvaćeni nokat može postati žut, cijelo je područje bolno, a bradavice utječu i na rast nokta.

U ustima ili na području spolovila nastaju genitalne bradavice (kondilomi), koje su opasne jer mogu izazvati čak i rak vrata maternice. U tom slučaju posavjetujte se s liječnikom, piše Alternativa za Vas.

Prirodna rješenja za uklanjanje virusnih bradavica

Brojne se bradavice mogu ukloniti prirodnim putem pa nema potrebe za odlaskom liječniku.

No valja imati na umu nekoliko stvari:

ako je bradavica krvava, gnojna ili upaljena, svakako se posavjetujte s liječnikom
nemojte dirati bradavice na osjetljivom području (npr. na licu, kapku ili na spolovilu)
prirodna sredstva su učinkovita, ali dajte im vremena da počnu djelovati
imajte na umu to da se bradavice mogu vraćati jer je riječ o virusu koji se može ponovno aktivirati
uvijek dobro osušite bradavicu i nemojte je sami nasilno uklanjati kako se ne bi proširila

Za uklanjanje virusnih bradavica postoji više prirodnih lijekova. Pronađite biljku koja vam odgovara i budite uporni i strpljivi.

Uvijek ostavite smjesu ili sok da djeluju barem nekoliko sati ili tijekom čitave noći (osim ako su upute drukčije).

Postupak ponavljajte dok ne postignete željene rezultate.

1. Češnjak

Izgnječite nekoliko režnjeva pa dobivenu pastu nanesite na bradavicu. Ako vam ne smeta intenzivan miris, u pastu dodajte i crveni luk. Stavljate li pastu na bradavicu tijekom dana, prekrijte je flasterom.

2. Aloja (Aloe vera)

Razrežite list aloje i izvadite gel. Stavite ga na bradavicu i pričvrstite flasterom da ne sklizne. Ponovite nekoliko puta dnevno.

3. Limunov sok

Nakapajte limunov sok na bradavicu i pustite da odstoji pola sata. Nakon toga isperite vodom. Ponovite nekoliko puta dnevno.

4. Sok od smokvina lista

Otrgnite smokvin list i nakapajte sok direktno na bradavicu. Pustite da se osuši i ponovite nekoliko puta dnevno.

5. Krumpir

Istrljajte bradavicu kriškom sirovog krumpira. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

6. Jabučni ocat

Najbolje je koristiti 100%-tni jabučni ocat. Namočite vatu u ocat i stavite je na bradavicu. Učvrstite flasterom i ostavite da djeluje tijekom noći. Postupak ponavljajte otprilike pet dana.
7. Maslačak

Uberite svježe maslačke i nakapajte sok na bradavicu direktno iz stabljike. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

8. Čuvarkuća

Stavite očišćeni i razrezani list na bradavicu. Učvrstite flasterom i ostavite da djeluje cijeli dan, a ako ne možete, onda barem tijekom noći.

9. Pasta od ricinusova ulja i sode bikarbone

Pomiješajte nekoliko kapi ricinusova ulja i sodu bikarbonu da biste dobili gustu pastu. Pastu nanesite na bradavicu nekoliko puta dnevno i zaštitite je flasterom.

10. Ananas

Stavite komadić svježeg ananasa na bradavicu. Prirodne kiseline i enzimi djelovat će na bradavicu i postupno je ukloniti.

Prevencija

Da ne biste dobili virusne bradavice, pripazite na sljedeće:

vodite računa o osobnoj higijeni, redovito se tuširajte i dobro osušite ručnikom, posebice područja između prstiju
nemojte gristi nokte i kožicu oko njih
nemojte koristiti stare britvice
izbjegavajte nošenje starog i zahrđalog nakita
nakon diranja životinja obavezno dobro operite ruke
redovito čistite radnu površinu na kojoj svakodnevno radite
perite ruke nakon korištenja javnog prijevoza, računala u javnim prostorima i nakon korištenja novca
ojačajte svoj imunitet prirodnim vitaminima i mineralima.

Komentiraj