MLINARIĆ O DVOJEZIČNOSTI: I da je 50 posto Srba, u Vukovaru ne smije biti ćirilica

Iseljavanje, manji broj Srba, ali i katolika – tako bi se mogli rezimirati rezultati popisa stanovništva. Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić usporedio je sadašnjost s prognanicima iz Domovinskog rata.

Izvor: Media servis

“Sjedili su po hotelima, po kontejnerima, po raznim smještajima. Sjedili su u svojim sobama i plakali su, suze su lili kad će se vratiti u svoje domove. Dočekali su dan, vratili su se u svoju Slavoniju, u svoja porušena sela u svoje porušene gradove. I što se dogodilo. Ova HDZ-ova politika koju prokazuje stalno, ali i jednim dijelom SDP-ova je napravila to da ljudi bježe odavde.”

Pojasnio je i razloge zašto je tomu tako.

“Zato što nema nijednog natječaja, od spremačice u školi, vatrogasca, posla u općini najmanjoj i najnerazvijenijoj do posla u gradovima, županijama da nije namješten. I to je ona najgora selekcija. Da oni uzimaju najbolje studente, najbolje ljude da ih stave na takva mjesta čovjek bi rekao: “Pa dobro nije u redu da se namještaju uzimaju se najbolji”, nego uzimaju najgore.”

Srbi u Vukovaru više nemaju trećinu stanovništva, čime gube pravo na dvojezičnost, no Mlinarić oštro naglašava:

“Ali da je 50% ne bi smjelo u Vukovaru biti ćirilica. U Vukovaru gdje je ubijeno 2717 ljudi, gdje su silovane žene, gdje je srušen kompletan grad, a nitko nije odgovarao. Jest pojedinačno. Prema tome razoriti jedan grad, napraviti takve zločine i ne biti kažnjen za to i još bi samo trebalo da se stavi ćirilica u Vukovar.”

Ovakav pad udjela srpskog stanovništva postavlja pitanje je li 2011. godine sve napravljeno kako treba. Za Mlinarića stvar je prilično jasna.
“Taj popis iz 2011. sigurno nije bio dobar, znam pošto sam Vukovarac da je na pojedinim kućama koje uopće nisu bile izgrađene bilo prijavljeno po dvadesetak ljudi.”