MLATILI MIGRANTE I VRAĆENI NA POSAO: Evo što kaže pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter

Policajci koji su snimljeni kako tuku migrante, nakon tromjesečne suspenzije, vraćeni su na posao.

Tu je odluku gostujući na N1 televiziji komentirala pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Na konstataciju kako mediji navode da se policajce gonilo zbog nepropisnog nošenja službene odore, Šimonović Einwalter je za N1 rekla:

“Ovo sada nije pitanje samo sankcija, jedno pitanje koje se sada postavlja je za koja su djela policijski službenici dispiclinski gonjeni i zašto za ta? Govori se u javnosti da su gonjeni za nepropisno nošenje službene uniforme, međutim, nepropisno nošenje službene odore prema Zakonu o policiji spada u lakše povrede službene dužnosti, o njima odluku donsi ministar ili nadležni rukovoditelj. Kod teže povrede odluke donosi ddisciplinski sud, a ovdje je osluku donio sud, dakle pitanje je o čemu je odlučivao sud.

Još jedna stvar koja je u pravnom smislu važna, to je da po Zakonu o policiji, kaznena odnosno prekršajna odgovnost ne isključuje odgovornost za povredu službene dužnosti. To što imamo trenutno postupanje DORH-a u ovom slučaju, to nije bila zapreka za vođenje diciplinskog postupka. Ono što je jako važno podcrtati je da ovo nije kraj priče jer još nije završeno postupanje DORH-a”, naglašava.

Naglasila je kako odluku o ovom slučaju još nisu dobili:

“Nije tome okončan svaki službeni postupak u ovom slučaju. Ono što treba reći je da snimka pokazuje fizičko nasilje, moguće da su ovdje ostvareni elementi kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti. Mi ćemo svakako pažljivo analizirati ovu odluku, tražit ćemo detalje ovod disciplinskog postupka, ali isto tako čekao odluku DORH-a. Isto tako jako je bitno pitanje učinkovite i neovisne istrage, ali i pravovremenost pa bi bilo dobro da i državnoodvjetnička odluka bude donesena što skorije”.

Podsjećamo, policijski službenici su tijekom disciplinskog postupka na Prvostupanjskom sudu u Osijeku proglašeni krivim te im je sud izrekao “kaznu uvjetnog prestanka državne službe”.

Nakon žalbenog roka, rješenja su postala izvršna 5. siječnja te su policajci vraćeni na posao.