MLADI U RALJAMA DROGE: Više se i ne skrivaju – s “osvježivačima zraka” već i po kafićima

Ilustracija
Ilustracija

Mladi sve lakše dolaze do droge, eksperimentiraju, koriste “osvježivače zraka”, a već to čine i na javnim mjestima, o čemu najbolje svjedoče događaji iz osječkih kafića.

Izgledom pristojan mladić (21), pomalo “štreberski” tip, sjedio je sam u mračnom kutu kafića – jednoga u nizu u Ribarskoj ulici. Naručio je kavu i zapalio smotanu cigaretu koja se izgledom i mirisom nije razlikovala od obične. Samo dvije-tri minute potom, od tek nekoliko dimova “jointa”, zaspao je usred kafića, a nakon nekoliko minuta problijedio, a tijelo mu se počelo grčiti. Paraliziranog i bez svijesti, ubrzo su ga iznijeli pozvani vlasnik i konobari. Okupljeni su ga nastojali razbuditi do dolaska Hitne. Nesvjestan, mladić je povraćao, urinirao i obavio veliku nuždu. Hitna je ubrzo došla i odvezla ga, piše Glas Slavonije, upozoravajući na problem.

Već sutradan, poslijepodne, iza istoga kafića Hitna pomoć na nosilima odvozi drugoga mladića, a prolaznici tvrde, također zbog konzumacije zlokobnog “osvježivača zraka”.

Sljedeći dan u isti kafić u večernjim satima ulaze dva tamnoputa mladića u dobi od najviše 20 godina, odjevena su u poderanu i prljavu odjeću. Sjedaju za stol, naručuju kavu. Ubrzo jedan mota cigaretu. Pali ju i nakon nekoliko dimova počinje spavati. Drugi nije pušio – stražario je i pazio da ih ne uoče tako što bi svako malo budio prijatelja. Konobar je u prolazu prepoznao o čemu je riječ, odlazi i vraća se s vlasnikom, koji je mladiće pristojno zamolio da odu van. Jedan odmah odlazi, drugi, koji je pušio, ostaje, tvrdi da puši duhan.

“Izlazi, nećeš to ovdje raditi! Dosta mi vas je, svaki dan mi netko dolazi i pravi scene, odakle vam te ideje da to radite po kafićima!” izvikao se na mladića vidljivo uzrujani vlasnik. Takvi prizori sigurno ne idu u prilog biznisu. Mladić se opirao, ali na kraju je ipak otišao.

Na pitanje koliko je teško u Osijeku nabaviti “osvježivače zraka”, tinejdžeri za Glas Slavonije odgovaraju: “Prelagano, praktički na svakom koraku to možete kupiti za malo love – u školi, na ulici, gotovo u svim tobacco shopovima, na nekim kisocima, to čak ne mora biti smart shop. Nema potrebe da naručujete online, kad je to posvuda”, kažu tinejdžeri.

“Trava” je, kažu, puno skuplja, a ovoga se dobije više za manje novca. “Kad se kupuje u tobacco shopu, onda je cijena od 20 ili 50 kuna naviše, a ako kupuješ od nekoga, onda dobiješ i jeftinije”, dodaje srednjoškolac.”

U razdoblju od 1. siječnja do 11. studenoga 2018. godine bila su 32 slučaja pacijenata koji su se otrovali (konzumirali) ‘osvježivač zraka‘, a koji su evidentirani u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije”, stoji u odgovoru na upit Glasa Slavonije.