MLADI DOLAZE: Rino Duboković – Udario sam temelje Muzeju mamurluka u Zagrebu

Zagreb ima poseban muzej za koji mnogi još niti ne znaju, koji zabavlja ljude, posebno mlade, a on će od početka 2023. godine otvoriti svoja vrata u novom većem prostoru na adresi Vlaška 55.

Prostor je čak četiri puta veći od dosadašnjeg pa će omogućiti još više zanimljivih sadržaja i događanja. Koncept muzeja je osmišljen kao put pijanog povratka kući od kluba do sobe gdje se budite ujutro, tako da će posjetitelji moći iskusiti jedan noćni izlazak bez da okuse kap alkohola, a na kraju ih čeka i edukativna soba koja je namijenjena podizanju svijesti o odgovornoj konzumaciji alkohola.

Ekipa iz muzeja ima i zanimljivu poruku: “Svakodnevno radimo na tome da poboljšamo iskustvo u muzeju, slušamo pohvale i kritike naših posjetitelja i pokušavamo biti što bolji. Proširenjem muzeja postigli smo ono što smo od početka imali plan, ali nam je korona malo pauzirala planove, sada se selimo na četiri puta veći prostor gdje ćemo moći ponuditi puno iskustvo našeg muzeja.

U muzeju ćemo prezentirati novu i poboljšanju ideju muzeja na kojoj smo radili dugo vremena. Jako smo sretni što u novu godinu ulazimo novi mi i uzbuđeni smo da vidimo što će nam nova godina donijeti”.

Začetnik cijele priče je poduzetnik Rino Duboković, a sve se počelo događati krajem 2019. nakon Beer festa rodila se ideja. Sve je krenulo od jedne pedale bicikla. Ona je, kaže Rino,nakon ludoh provoda završila u džepu njegovog prijatelja.

“Onda mi je odjednom sijevnula ideja bi bilo zanimljivo kada bi postojala neka kolekcija, neki muzej svih tih predmeta i priča povezanih s tim predmetima. Počeli smo od pedale, a pola godine kasnije već smo otvorili muzej”.

Pojašnjava kako su do predmeta i priča dolazili preko prijatelja i poznanika. Istraživali su tržište, propitkivali se, tragali za dizajnom. Rino kaže kako je uvijek želio raditi nešto svoje, što je sam osmislio i kreirao, naravno potom i uz pomoć ekipe. Muzej mamurluka je nastao kako bi zabavio i educirao ljude o alkoholu.

“Želimo učiniti svijet boljim. Zadovoljan sam kao poduzetnik jer radim ono što volim. Imam dobru ekipu o kojoj vodim brigu kako bi imali sve da bi mogli što bolje obaviti ono što dogovorimo”, kaže Rino.

Posebno naglašava edukativnu zadaću muzeja. Da ljudi nakon što se pogledaju u ogledalo pod utjecajem alkohola jasno vide kako izgledaju, da počnu razmišljati o posljedicama I o vlastitoj odgovornosti ako se nešto dogodi. Želi se, kaže, osvijestiti problem alkohola, odnosno druga strana alkohola koja definitivno ostavlja dugoročne i kratkoročne posljedice.

“Imamo i simulator vožnje u pijanom stanju pa svi mogu vidjeti koliko je opasno i štetno voziti pod utjecajem alkohola za sebe i za sudionike u prometu. Želimo prikazati posjetitelju sliku alkohola od 360 stupnjeva. Pokazati mu neke zabavne trenutke, ali i neke edukativne i lošije trenutke te posljedice koje ostavlja.”