MLADI DOLAZE: Josipa Bebek, rukometašica i Neven Zonjić, igrač futsala – “naj” studenti sportaši

Najbolji studenti sportaši Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2021./22. su Neven Zonjić (futsal) i Josipa Bebek (rukomet).

Za najbolju momčad proglašena je futsalska reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu, koja je osvojila zlatnu medalju s Europskih sveučilišnih igara, a za koju nastupa i Neven Zonjić. Nagrada za najbolji ženski sastav pripala je sveučilišnoj reprezentaciji u karateu, s osvojene dvije europske i četiri svjetske medalje.

Nagrade i priznanja dobila su i visokia učilišta koja su postigla najbolje rezultate na natjecanjima, održanima u okviru sustava UniSport Zagreb u ukupno 25 sportova. Na njima je sudjelovalo oko 6.000 natjecatelja sa čak 44 visoka učilišta koja djeluju na području Zagreba.

U konkurenciji studentica nagradu je osvojio Kineziološki fakultet, a u konkurenciji studenata i ukupnoj konkurenciji Ekonomski fakultet. Najaktivnijim visokim učilištem proglašen je Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Posebna priznanja osvojile su reprezentacije koje su ljetos nastupale na europskim i svjetskim prvenstvima te osvojile mnoštvo medalja – čak 16 europskih i 4 svjetske, čime je Sveučilište u Zagrebu zaslužilo naslov najuspješnijega sportskoga sveučilišta u Europi!

Neven Zonjić (Foto: Futsal Dinamo)

Radi se o momčadi futsala, ženskoj rukometnoj vrsti, ženskoj odbojkaškim reprezentacijama, te reprezentacijama u judu, karateu, taekvondou i kikcboxingu, te veslanju, kao i muškoj i ženskoj zagrebačkoj sveučilišnoj reprezentaciji u rukometu na pijesku.

Za razvoj akademskoga sporta posebna su priznanja pripala Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, Sportskom savezu Grada Zagreba i Studentskom centru u Zagrebu. Inače, netom prije same svečanosti, na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je u četvrtak (15. prosinca) utemeljen Počasni odbor Europskoga sveučilišnoga prvenstva u borilačkim sportovima Combat Zagreb 2023.

Bit će to najveće europsko sveučilišno prvenstvo u 2023. godini, domaćin kojega će biti Sveučilište u Zagrebu. Combat Zagreb 2023. održavat će se od 19. do 24. srpnja u četirima dvoranama, a očekuje se da će na natjecanju sudjelovati više od 1.200 natjecatelja s više od 400 europskih sveučilišta, koji će svoje snage odmjeriti u judu, karateu, taekwondou i kickboxingu.

Valja reći kako su svečanosti dodjele priznanja nazočili rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju red. prof. art. Jasenka Ostojić; prorektor za poslovanje i digitalizaciju prof. dr. sc. Tomislav Bolanča; pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba Luka Juroš; državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, te predsjednik Sportskoga saveza Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić.

Sa Sveučilišta u Zagrebu tom su prigodom poručili: “Svake sezone studenti sportaši Sveučilišta u Zagrebu postižu sve bolje rezultate, čime se potvrđuje sustavan kvalitetan rad profesora, trenera i studenata. Nova sezona natjecanja već je započela te se očekuje kako će studenti sportaši i ove akademske godine postići iznimne rezultate i osvojiti brojna odličja na domaćim i međunarodnim prvenstvima”.