MJERE ZA POGREBE: Isključivo u krugu obitelji – osmrtnice bez podataka o mjestu i vremenu

Uz sve moguće restrikvije Stožer civilne zaštite donio je odluku i o održavanju pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni za vrijeme koronavirusa.

Odluka se odnosi na najmanje sljedećih mjesec dana, a sprovodi će biti isključivo u krugu najuže obitelji.

“S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mjestu, uvodi se protuepidemijska mjera načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja se odnosi na sve osobe na području Republike Hrvatske te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebničkom djelatnošću, u trajanju od 30 dana od donošenja ove Odluke.

Pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, poštujući upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne. Obustavlja se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća. Nijedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja”, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite.

Komentiraj