MISLAV KOLAKUŠIĆ: Da sam premijer u državnoj i lokalnoj samoupravi ukinuo bih 100.000 radnih mjesta!

Mislav Kolakušić, europarlamentarac, gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2, a govoreći o štrajku prosvjetara, rekao je da bi prosvjetarima koji štrajkaju pojasnio kako su njihovi zahtjevi opravdani, ali da se moraju strpjeti.

Da je sada premijer, smanjio bi, kaže, cijelu državnu i lokalnu samoupravu za 30 posto.

“To znači ukidanje brojnih tijela, i naravno posljedično ukidanje barem 100.000 radnih mjesta,” pojasnio je Kolakušić za HRT.

Na pitanje ide li u predsjedničku kandidaturu, odgovara:

– Ja sam odmah nakon europarlamentarnih izbora na prvoj konferenciji za novinare rekao da je sljedeći korak kandidatura na predsjedničkim izborima. I da bi se išlo u treći korak ovog političkog projekta i programa, potrebno je na njemu ostvariti 600.000. Ukoliko se ne ostvari 600.000, projekt staje, rekao je Kolakušić.

Pojasnio je što znači brojka od 600 tisuća:

– Šesto tisuća je trenutno ogromna raspršenost glasova. Primjerice, na ovim europskim izborima oporba je osvojila 600 tisuća glasova. HDZ i SDP, koji će uskoro biti jedna velika koalicija, 440 tisuća glasova. Znači mi 600 tisuća, oni 440 tisuća. Oni su zajedno osvojili osam mandata, mi četiri mandata. Tko bi vladao Hrvatskom? Vladali bi oni i dalje. Da je svih tih 600.000 bilo u jednoj opciji, znate li kako bi to onda izgledalo? Dva mandata SDP, tri mandata HDZ i sedam mandata ta opcija. Predsjednik je jedini kojem građani direktno daju mandat i on je jedini koji ima pravo zahtijevati da se sve opcije na parlamentarnim izborima okupe oko njega – rekao je Kolakušić.