MIRO KOVAČ: Putin je eliminirao Prigožina i poslao jasnu poruku tko je šef u državi

Šef plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin poginuo je u padu zrakoplova na sjeveru Rusije. Uzroci pada još nisu poznati, a prema pisanju ruskih medija sumnja se da je u pad zrakoplova upleten Prigožinov osobni pilot koji je postavio eksploziv i pobjegao.

Izvor: Media servis

O tome je li riječ o Putinovom rješavanju svojih protivnika, bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač za Media servis poručuje:

“To je jasan znak da je riječ o eliminaciji onoga ili onih koji su se usudili usprotiviti Putinu, koji su pokušali puč. Gospodin Putin želi opstati, želi dobiti izbore iduće godine i nikakva nelojalnost ne dolazi u obzir. Poruka je to i ruskim elitama – “Ja sam jedini šef, ja sam jedini gazda, sa mnom nema šale.”

“Mnogi su očekivali da će Putin Prigožina eliminirati i ranije, ali to je bio dio plana ruskog predsjednika”, smatra Kovač.

“Prigožin se ispuhao, povukao se, ali za Putina je onda bilo jasno da treba sačekati pravi trenutak i ići na eliminaciju.” Wagner sada najavljuje odmazdu, ali za našeg diplomata te tvrdnje su smiješne.

“Sada treba vidjeti tko će preuzeti kontrolu nad Wagnerovim trupama”, ističe Kovač. Upitali smo Kovača kako vidi nastavak rata na istoku Europe.

“Ukrajina će nastaviti napadati Rusiju i na njihovom teritoriju s dronovima, međutim nekih većih proboja nema. Ključno će biti kako će se ponašati Amerikanci i hoće li u tolikoj mjeri nastaviti pomagati Ukrajini.”

Predsjednički izbori dogodine dat će odgovore na brojna pitanja, ali bivši ministar diplomacije ističe još jednu zanimljivost:

“Vidjeli ste izjavu šefa kabineta glavnog tajnika NATO saveza da bi trebalo razmotriti mogućnost da Ukrajinci dio teritorija prepuste Ukrajini. Znači on to nije napravio na svoju ruku, imao je podršku glavnog tajnika. Reakcije su bile podijeljene, Ukrajinci su potom izglasali zakon u parlamentu kojim se ne dopušta bilo kakvo predavanje teritorija.”