MIRO BULJ: Plenković za veleposlanika u Londonu stavio svog vjenčanog kuma

bulj, plenković

Miro Bulj, zastupnik Mosta, prijavio je premijera Andreja Plenkovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Iako je Igor Pokaz iskusan diplomat, no Miro Bulj je uvjeren kako je imenovan veleposlanikom u Londonu, odlukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zato jer je kum Andreja Plenkovića.

Budući predsjednika Vlade daje prethodni potpis na odluku o postavljanju šefova diplomatskih misija u inozemstvu Bulj je Plenkovića prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

“Nedvojben je sukob privatnog interesa Andreja Plenkovića, kao predsjednika Vlade, prilikom sudjelovanja u donošenju odluke kojom se njegovog vjenčanog kuma predlaže na mjesto šefa diplomatske misije, a koji prijedlog faktično znači i imenovanje na veleposlaničku dužnost, budući da je mišljenje Hrvatskog sabora o tom prijedlogu neobvezujuće, dok je odluka predsjednice RH o imenovanju samo formalni čin u postupku imenovanja šefova diplomatskih misija”, navodi se, kako piše Novi list, u Buljevoj prijavi.

Plenković je, tvrdi Bulj, prekršio odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa prema kojoj sukob interesa državnog dužnosnika postoji kad njegov privatni interes “utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti”.

Na osnovu prijave Povjerenstvo na čelu s Dalijom Orešković tek odlučivati hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića.

 

Komentiraj