MIRNO U BLEIBURGU: Na komemoraciji žrtvama tek jedan incident

Na Bleiburgu je održana kolona sjećanja za žrtve bleiburške tragedije na kojoj se okupilo oko 15 tisuća ljudi.

Izvor: Media servis

Na 74. godišnjici hrvatskog Križnog puta po prvi puta, otkada je Sabor pokrovitelj komemoracije, nije bilo troje najviših hrvatskih dužnosnika. Isto tako, ovo je bila prva godina da se skup obilježavao kao javni, a ne kao vjerski događaj.

Obilježavanje su popratili prosvjedi antifašista koji su bili za odgodu komemoracije, a zabilježen je i jedan incident.

Posljednjih godina uoči svake obljetnice bleiburške tragedije lome se koplja oko relativizacije karaktera ustaškog režima, a državni vrh se ograđuje od politizacije toga čina, tako da je ova obljetnica prošla bez političkih govora i prisustva troje najviših hrvatskih dužnosnika. Predsjednica Grabar-Kitarović poslala je izaslanicu, a u ime Vlade bili su ministri Tomo Medved i Lovro Kuščević.

“Iznimno sam zadovoljan što je ova komemoracija prošla u najboljem redu. Zahvaljujem se organizatorima i svim hodočasnicima”, rekao je Medved.

“Ja se nadam da će komemoracije uvijek biti. Nije bitno gdje će ona biti već je bitno da se mi svojim srcima sjetimo svih nevinih žrtava”, poručio je Kuščević.

Predsjednica je prije deset dana obišla Spomen-obilježje na Bleiburškom polju, a isto je u četvrtak učinio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Svoju samovolju odlaska objasnili su istom tezom – ne želimo politizaciju, došli smo odati počast žrtvama.

A evo što je tada poručio Jandroković.”Volio bih da svi u Hrvatskoj prihvatimo kulturu sjećanja na žrtve totalitarnih režima kao nešto što je dio našeg civilizacijskog dosega”, rekao je Jandroković.

Uoči komemoracije, počeo je protuprosvjed protiv povijesnog revizionizma u Bleiburgu.Tijekom jednosatnog prosvjeda članovi Zelenih i Antifašističke akcije održali su govore u kojem su istaknuli nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovaratelja nacizma.Prosvjednici su transparentima poručili: “Ustaše i četnici, zajedno ste bježali” i “Ne dopustite fašistima da preuzmu polje”, a donijeli su i jugoslavensku zastavu.

Prosvjedu se pridružila i Radnička fronta, a izjave vladajućih osudila je Katarina Peović: “Da se radi o opasnom povijesnom revizionizmu koji zaboravlja da su ovdje ubijeni i koljači iz Jasenovca, koji govori samo kako je to Jandroković rekao prošle godine da se radi samo o nevinim hrvatskim vojnicima i žrtvama”, rekla je Peović

.Komemoraciju je nadgledalo oko 450 pripadnika snaga sigurnosti, a cijeli skup popraćen je videonadzorom. Koruška policija dugo je upozoravala da neće biti dozvoljeno nikakvo ustaško znakovlje, ikonografija i bilo kakve parole iz NDH, a rekli su i da će zakon provoditi pravedno i strogo te da su kazne rigorozne.

Zabilježen je jedan incident. Jedna osoba uzdigla je ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom te je odvedena u zatvor. Misu zadušnicu za sve žrtve predvodio je monsinjor Fabijan Svalina, a nakon nje su položeni vijenci kod spomen obilježja. Svalina je okupljenima poručio:” Uz prenošenje sjećanja na prošle događaje naše bake i roditelji nisu prenijeli mržnju nego uspomenu u svjetlu kršćanske vjere. Nismo danas ovdje zato što nekoga mrzimo, nego zato što svoje volimo i za njih se molimo”.

 

Komentiraj