MIRELA AHMETOVIĆ: Krajnje je vrijeme da kažemo dosta Crkvi, HDZ-u, Berošu…

U Saboru se poslijepodne održava rasprava o prijedlogu SDP-a da se izmijeni Zakon o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Izvor: Media servis

“Izmjena zakona je neizbježna i omogućit će ženi da upravlja svojim tijelom”, poručila je SDP-ova Mirela Ahmetović.

“Mislim da je krajnje vrijeme da kažemo dosta – i Crkvi, i HDZ-u, i Berošu i kojekakvim Zekanovićima koji se svakodnevno drznu odlučiti o pravima žene, o ljudskim pravima bilo kojeg pojedinca da raspolaže onime što je od njega neotuđivo – njeno vlastito tijelo.”

Zastupnica Kluba zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin je poručila da je činjenica da se u Hrvatskoj ne poštuje Zakon, kao niti ljudska, ženska i reproduktivna prava.

“To se dogodilo usred jedne konzervativne revolucije koja traje već nekoliko desetljeća – osobito se ubrzala u zadnjem. Nije se dogodilo slučajno da su na čela najvažnijih zdravstvenih ustanova došli najkonzervativniji, da su isti takvi postavljali načela klinika i da se sveukupno stvorila atmosfera u kojoj je pravo na prijevremeni prekid trudnoće svakodnevno dovođeno u pitanje, odnosno osporavano.”

Svoj su stav istaknule i Dalija Orešković iz Centra te Katarina Peović iz Radničke fronte:

“Sva ona prava koja su u bilo kojem zakonu priznata i zapisana, moraju biti ostvariva i provediva u praksi, a danas to nisu. Dosta je toga da naši građani pa tako i žene po ostvarivanje svojih prava odlaze u druge države. Tako Hrvatska ne može opstati”, rekla je Orešković.

“1990. Sokol, Šeks, Olujić na Krku pišu Ustav RH. U tom Ustavu stoji da je pravo svakog čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece. Od Krka do Zagreba ta odrednica u Ustavu koja je postajala u Ustavu iz 1974. godine nestaje. Olujić kaže da se to dogodilo na nagovor Kaptola. Ovdje smo danas da kažemo – pobačaj natrag u Ustav”, poručila je Peović.

Zastupnice oporbe centra i ljevice pozvale su građane da podrže prosvjede podrške trudnici Mireli Čavajdi koji se poslijepodne održava diljem Hrvatske.