MINISTRICA VUČKOVIĆ: Prosvjednici traže svinjokolju – mi smo rekli da je to nemoguće

Dugo je potrajao sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predstavnika Stožera za obranu hrvatskog sela, Odbora za svinjogojstvo pri HGK, ratari te predstavnici svinjogojaca iz županija u kojima su na snazi mjere protiv afričke svinjske kuge.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sastanka kazala je da je Ministarstvo organiziralo danas jedan od sastanaka na temu suzbijanja afričke svinjske kuge, donošenja različitih mjera koje trebaju olakšati probleme u sektoru svinjogojstva te ubrzati ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva.

Istaknula je da su na tom sastanku nazočili predstavnici sektora udruženi ili u Hrvatsku poljoprivrednu komoru ili u Hrvatsku gospodarsku komoru, potom predstavnici središnjeg saveza uzgajivača Hrvatske, županijskih udruga, velikih proizvođača, inicijatori Stožera za obranu hrvatskog sela, Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

– Ministarstvo poljoprivrede je na inicijativu dijela prisutnih na sastanku reklo je da će ministarstvo nastojati iznaći dodatan način podrške za dio proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka tijekom vremena u kojem ne mogu držati svinje. Rekli smo da ćemo pokušati napraviti dodatni program male vrijednosti kako bismo obuhvatili tu populaciju posjednika. Potvrdili smo da radimo tipska rješenja za tradicijske farme, kako za one koji će držati rasplodna grla, tako i za one koji će se baviti tovom. To je naša mjera kako bismo održali i podržali tradiciju koja se odnosi na cijelu Hrvatsku, a ne samo za Slavoniju, kazala je Vučković.

– Ljudi koji prosvjeduju, a došli su na sastanak, više puta su istaknuli da je njihov glavni zahtjev da se omogući svinjokolja na njihovom gospodarstvu, za vlastite potrebe. Mi smo rekli da je to nemoguće, kazala je ministrica Vučković. Dodala je da trenutačno ne može jamčiti datum, javlja HRT.