MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Marijana Puljak nema pojma o našim aktivnostima

U vezi s izjavama Marijane Puljak kako „ministrica ne zna elementarne informacije o širenju kuge“ očitujemo se da je razvidno da Marijana Puljak nema pojma o aktivnostima Ministarstva i drugih dionika nacionalnog veterinarskog sustava u pogledu radnji za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Naravno da postoje epidemiološke istrage koje točno utvrđuju trag pojave svinjske kuge, a koje provodi za to osnovana stručna epidemiološka jedinica koja daje svoja izvješća nadležnim tijelima u sustavu. Netočno je da Ministarstvo nema plan za suzbijanje, točno je da je imalo programe prije potvrde svinjske kuge, da su isti programi financirani od strane Europske Komisije te je točno da ministarstvo izdaje pravovremene naredbe koje provode veterinarski inspektori Državnog inspektorata RH i ovlašteni veterinari.

Točno je da je ministarstvo razvilo pravovremen i transparentan sustav dostavljanja svih akata, naredbi, rješenja, preporuka i uputa prema lokalnim zajednicama, članovima Nacionalnog kriznog stožera i pravovremeno osnovanim lokalnim stožerima koje vodi DIRH, a koji su svi dostupni na stranici https://poljoprivreda.gov.hr/istaknute-teme/poljoprivreda-173/africka-svinjska-kuga-ask/6383. Razvidno je da Marijana Puljak ne čita, ne proučava i ne donosi sudove na temelju argumenata što je, načelno, odlika svih ljudi koji sami sebe nazivaju pametnima.

Što se tiče Slavonije, u ovom konkretnom slučaju Vukovarsko-srijemske županije, u HDZ-ovom mandatu iz programa kojima upravlja Ministarstvo poljoprivrede ugovorene su potpore u vrijednosti višoj od 600 milijuna eura, isplaćene 842 potpore za mlade i male, 246 investicija za primarnu proizvodnju, preradu i obnovljive izvore energije, izgrađeno 13 dječjih vrtića, udvostručen broj mladih poljoprivrednika i visokoobrazovanih poljoprivrednika te je dano više od 400 subvencioniranih zajmova., kaže se u priopćenju MInistarstva poljoprivrede.

Marijana Puljak: HDZ nema plan za suzbijanje ASK

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak izjavila je u četvrtak da vladajući HDZ nije pripremio Slavonce na afričku svinjsku kugu, a nema ni plan za njezino suzbijanje kako bi se zaštitili tamošnji svinjogojci.

– HDZ-ove politike dovele su do najvećeg iseljavanja iz Slavonije u povijesti, iseljavanja s plodne ravnice najpogodnije za život u cijeloj Europi. Hrvatsku i Slavoniju nisu pripremile na afričku svinjsku kugu, pa za razliku od drugih država nema nikakvog jasnog i konzistentnog plana njezina suzbijanja niti pod cijenu uništenja cijelog svinjogojstva, rekla je Puljak na konferenciji za novinare.

HDZ je uvjeren kako ne može izgubiti glasove Slavonaca, bez obzira na odlazak mladih i obrazovanih ljudi, istaknula je zastupnica Centra, stoga je Hrvatska širenje afričke svinjske kuge dočekala nespremno, aljkavo i nekonzistentno.

Puljak upozorava da afričku svinjsku kugu možemo očekivati i u drugim županijama jer ministrica poljoprivrede ne zna elementarne informacije, poput one kako je ta bolest ušla u Hrvatsku niti kako se proširila po Slavoniji.

– Vlada i nadležno ministarstvo nisu se usudili provoditi oštre i trenutačne mjere na prvu pojavu svinjske kuge, a sada dezinformiraju javnost o svim bitnim okolnostima širenja te bolesti, ustvrdila je.

– Visoki životni standard na istoku zemlje bit će moguć kada građani odluče da ih HDZ i druge desne političke stranke “ne mogu više držati u strahu od budućnosti, poručila je Puljak, javlja HRT.