MINISTARSTVO ODGOVORILO VULINU: Bio je dijelom politike zločinačkog režima Slobodana Miloševića

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) odgovorilo je srpskom ministru unutarnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu koji je u ponedjeljak poručio da su “Srbi prevodili Hrvate na “pravu stranu” povijesti”.

Odgovor MVEP-a prenosimo u cijelosti.

“Današnje izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuje iznimno nesnalaženje kako u interpretaciji najvažnijih trenutnih globalnih događanja, tako i u interpretaciji povijesnih događaja 20. stoljeća.

Gledajući trideset godina unatrag i sadašnje političko vodstvo, jasna je pozicija Srbije vezana uz agresiju Rusije na Ukrajinu te zašto je to za Srbiju “prava strana povijesti”. Ovo što danas gledamo u Ukrajini jest ono što je Srbija pod vodstvom političkog režima Slobodana Miloševića neuspješno pokušala provesti u prvoj polovini 1990-ih agresijom na Republiku Hrvatsku i Republiku Bosnu i Hercegovinu. A u tome su ih, podsjećamo, zaustavile hrvatske vojne snage pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Osim toga, kao i još uvijek brojni djelatni političari u Srbiji, i ministar Vulin je politički bio dijelom politike zločinačkog režima Slobodana Miloševića, koji je za sobom ostavio brojne nevine žrtve i brojna razaranja dilljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. I ta velikosrpska politika je kao takva osuđena u brojnim presudama relevantnih međunarodnih sudova, ali ministar Vulin još uvijek izgleda smatra kako je i tada Srbija zapravo bila na “pravoj strani povijesti”.

Naposljetku, poznato je da je Srbija danas kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, koja kao politički i gospodarski savez država ima svoje vrijednosti. No, temeljna vrijednost naše europske obitelji je vladavina prava, koja također uključuje i poštivanje međunarodnog poretka. Istog onog međunarodnog poretka koji je narušen agresijom Rusije na suverenu i neovisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti”, navodi se u priopćenju.