MINISTARSTVO FINANCIJA: Evo što kažu o uhićenjima, pranju novca i svom postupanju

O uhićenjima i milkijunskoj šteti koju je pretrpjela INA oglasilo se i Ministarstvo financija.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Slijedom informacije u medijima o akciji nadležnih tijela u kojoj je uhićeno više osoba zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pranja novca, Ministarstvo financija očituje se kako slijedi.

U otkrivanju konkretnog slučaja i kriminalističkom istraživanju istog, te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi, aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva: Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava – Samostalni sektor za financijske istrage.

Ured za sprječavanje pranja novca je nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije”, stoji u priopćenju koje je Ministarstvo financija dostavilo medijima.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!