MINISTARSTVO BRANITELJA: Laže li Grmoja svjesno ili doista vjeruje u to što govori

Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo je na izjave saborskog zastupnika Nikole Grmoje koji je prozvao Vladu da nije pronašla nijednu nestalu osobu u Domovinskom ratu.

Prenosimo priopćenje

“U izjavi za medije na potpuno drugu temu, Grmoja se sjetio i nestalih, prozivajući Vladu da nije pronašla nijednu osobu nestalu u Domovinskom ratu. To je čista laž.

Pitanje je samo laže li Grmoja svjesno ili doista vjeruje u to što govori. U oba slučaja nije dobro. Jer bi kao ozbiljan političar, što očito nije, trebao znati o čemu govori. Ako svjesno laže, apeliramo da to ne čini jer takvim neodgovornim izjavama dezinformira javnost i uznemirava obitelji nestalih osoba. Ako pak ne zna, pozivamo ga da se malo bolje informira. Nedopustivo je da se tako osjetljiv i zahtjevan proces narušava takvim paušalnim pristupom i lažima da Republika Hrvatska ne čini ništa ili nedovoljno čini u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu.

U proteklih šest godina, u mandatu ministra Medveda, detaljno je istraženo 298 lokacija, na kojima su pronađene dvije masovne grobnice, u Marincima i Boboti, te veći broj pojedinačnih i asanacijskih grobnica. U tom razdoblju su ekshumirani posmrtni ostaci 157 osoba i identificirane 224 osobe, i to zahvaljujući predanom radu ministra Medveda i njegovog tima koji su unaprijedili sustav za traženje nestalih osoba i metodologiju rada te uspostavili međuresornu suradnju. Sve to definirano je Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je nastao u Ministarstvu hrvatskih branitelja, uz punu potporu Vlade u tom iznimno osjetljivom i zahtjevnom procesu, u kojem nam je najvažnije povjerenje obitelji nestalih osoba.

Dakle, umjesto “nula” ili “zero” kako je rekao Grmoja, riješene su sudbine 224 osobe nestale u Domovinskom ratu. Toliko je obitelji u proteklih šest godina napokon saznalo istinu o sudbini svojih bližnjih. Kao sto uvijek ističemo, ključni problem je nedostatak pouzdanih informacija, zbog čega kontinuirano prozivamo Srbiju koja tim informacijama raspolaže. No, proces traženja dodatno otežava i gotovo svakodnevno, neodgovorno širenje raznih dezinformacija.

Stoga i ovom prilikom pozivamo sve koji imaju saznanja da ih podijele s nadležnim institucijama te apeliramo da se prestane manipulirati i politizirati sudbinama nestalih jer takav pristup samo šteti, a želimo vjerovati da nam je svima cilj pronaći sve osobe nestale u Domovinskom ratu. Njihov pronalazak naš je prioritet.