MINISTAR PRIMORAC: Spremni smo i za porez na ekstra profit, ako bude varanja Vlade

Dok je rekordna inflacija u Hrvatskoj na razini 12,3 posto, rekordni će biti i prihodi od turističke sezone pa se državni proračun puni i ima prostora za mjere pomoći građanima i gospodarstvu.

Izvor: Media servis

Sprema se sveobuhvatni paket pomoći, a vladajući su već najavili nove intervencije na području PDV-a. Ako zbog toga ne dođe i do smanjenja cijena, ministar financija poručuje – spremni smo i na uvođenje poreza na ekstra profite.

Nikad veća inflacija, ali i nikad veći prohodi od turizma. U odnosu na rekordnu 2019. trebali bi prihodi od turizma biti veći za oko 800 milijuna eura. Sve u svemu državna blagajna bilježi rast ukupnih prihoda i Vlada radi na planu kako pomoći građanima i poduzetnicima da prebrode inflatorni pritisak, ali i više cijene energenata. Premijer Andrej Plenković je najavio da su i na godišnjem odmoru radili pa će paket mjera predstaviti kroz nekoliko tjedana.

”Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rasti energenata imaju pojedina društva u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave, koje imaju poduzetnici. Različita je situacija s ugovorima. Zbog toga taj problem je na svojevrsnoj točkastoj razini ovoga trenutka, dakle on je horizontalan. Ali Vlada ima ideje kako da riješi taj problem dugoročno i održivo”.

Nakon što je podsjetio na sve dosadašnje Vladine mjere pomoći, ponovio je da spremaju smanjenje PDV-a na ogrjeve, ali tu neće stati. ”Svi oni koji žele investirati u solarne panele, imat će priliku da to rade bez PDV-a, dakle tu ćemo ići sa stopom PDV-a od 0 posto”.

No svjedočili smo i snižavanju PDV-a na hranu pa se cijene nisu spustile. Ministar financija Marko Primorac kaže da u tom slučaju Vlada nije nemoćna. “Ne bih savjetova, odnosno upozorio bih sve one koji će kalkulacijski ulaziti u ovu priču da to ne čine jer Vlada ima mehanizam kako tome može stati na kraj. Nemojte misliti da sam najavio porez na ekstra profit, ali ako bude potrebe za tim, bit ćemo spremni i to napraviti. Postoji instrumentarij, ako netko misli da može prevariti Vladu, mi ćemo tome stati na kraj”.

Najveći doprinos rekordnoj inflaciji dolazi od cijena hrane. Upitana kako to da Hrvati neke proizvode skuplje plaćaju nego Slovenci, Mađari i druge zemlje iz našeg okruženja, ministrica poljoprivrede Marija Vučković odgovara:

“Ne mogu se cijene u cijelosti izjednačiti, no naravno da na njih najbolje ujednačuje mehanizam ponude i potražnje i jedinstveno europsko tržište. Poljoprivredna politika je najdugovečnija i najintegriranija europska politika i donijet će dobro. Što se tiče primjedbi koliko je porasla cijena u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europe, nemojte zaboraviti da je Hrvatska imala iznadprosječan rast BDP-a, dakle iznadprosječnu potražnju”.

Ususret novoj školskoj godini iz brojnih obrazovnih institucija stižu poruke da su im troškovi energije već pojeli proračun predviđen za cijelu godinu. Resorni ministar Radovan Fuchs na to umirujućim tonom kaže: “To je nešto na čemu se radi i sigurno da nitko neće ostaviti škole i slične institucije bez grijanja ili struje”.

”Ni vrtići, ni škole, ni starački domovi, ni bolnice. Nećemo dozvoliti da budu u situaciji da ne mogu plaćati energente”, nastavio je ministar gospodarstva Davor Filipović. “Naši sugrađani, posebno najugroženiji, trebaju biti sigurni da će država biti uz njih i da ćemo im pomoći da svi ovu tešku kriznu situaciju prebrode sa što manje, da tako kažem, problema”.

​Podsjetio je da je cijena struje na današnji dan gotovo 10 puta skuplja od one koju plaćaju građani. ‘I za poduzetnike ćemo iznaći rješenje u onoj mjeri u kojoj bude moguće”, rekao je ministar.

“Treba istaknuto da su oni dio tog povećanja energenata prelili na povećanje cijena proizvoda i usluga i da ima onih poduzetnika koji su svojim odlukama da ne potpišu ugovore u vrijeme kad je struja bila povoljnija doveli u situaciju koja je sada teška. Vjerojatno jer su mislili da će ta cijena pasti, a nije pala, nego je rasla”.

Primorac je optimističan i smatra da će stopa inflacije do kraja godine krenuti silaznom putanjom, dok za dolazak recesije kaže – to nitko ne zna. A ono što Vlada može i zna, prema riječima Primorca, je adekvatno reagirati pa i kad je u pitanju distribucija viška poreznih prihoda. “Moje izjave od početka su bile takve da ćemo pomagati onim društveno i socijalno ugroženim skupinama i to ćemo svakako i raditi”.