MINISTAR PRIMORAC: Porez na ekstra dobit do kraja godine – uplaćivat će se u 2023!

“Rasterećenje plaća, ako govorimo o porezu na dohodak u ovom trenutku nije opcija iz više razloga”, rekao je među ostalim gostujući na RTL televiziji  ministar financija Marko Primorac, nakon što je Vlada donijela Nacrt prijedloga državnog proračuna za 2023. godinu, prvi put u eurima.

“Jedan od razloga je to što se iz tog poreza financiraju jedinice lokalne samouprave. Mi smo kada govorimo o rasterećenju plaća došli do nekakve prihvatljive razine. Više nije moguće tu razinu dalje povećavati bez značajnije reforme poreznog sustava koja bi uključivala uvođenjem eventualno novog poreza”, objašnjava ministar.

Na pitanje možemo li izbjeći recesiju? minidtsr Primorac za RTL je odgovorio: “Najavljivali smo u nekoliko navrata da ćemo na kraju godine osjetiti značajno usporavanje gospodarskog rasta i to očekujemo i u prvom kvartalu sljedeće godine. Činit ćemo sve da očuvamo i potencijal rasta, odnosno da kroz proračun koji smo izglasali danas na Vladi, održimo tu razinu koja nije velika, ali je pozitivna”, rekao je ministar

Zašto u proračun nije uvršten prihod od poreza na ekstra dobit poduzećima, ministar je kazao, da su u proračun uvršten elementi za koje se znaju točne procjene fiskalnih učinaka i za koje su zakoni doneseni ili su prijedlozi zakona upućeni u Saborsku proceduru.

“Taj porez bi trebao biti donesen do kraja godine. On će se odnositi na dobit ostvaren u 2022. godine, a uplaćivat će se 2023.”, rekao je ministar i kazao kako trenutno ne može komentirati o kojoj stopi će se raditi.

Ministar nije htio komentirati koje resore će zahvaćati nova uredba.