MINISTAR PRIMORAC OTKRIO: Evo tko će plaćati porez na ekstraprofit

“Ovaj porez je prije svega namijenjen redistribuciji profita poreznih obveznika koji će u 2022. godini ostvariti razine profita odnosno dobiti koji su značajni. Cilj nije kažnjavati bilo koga. U okolnostima u kojima svatko od nas treba podnijeti dio tereta ove krize i pomoći svima kojima je pomoć potrebna”, rekao je ministar Marko Primorac o novom porezu na ekstraprofit.

“Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit”, dodao je. Ministar je istaknuo da će prijedlog Zakona danas biti upućen u javno savjetovanje. “Nadamo se da će kroz savjetovanje i saborsku proceduru donijeti konačni zakon koji će biti prihvatljiv i da će on biti prihvatljiv i poreznim obveznicima koji će ga plaćati”, rekao je ministar, kako javlja N1.

Još jednom je napomenuo da se ne radi o kažnjavanju. “U našem sustavu oporezivanja dobiti, već postoje dvije stope i dva praga. Mi ovim porezom u ovoj kriznoj situaciji uvodimo defacto još jedan prag i još jednu stopu. Tu stopu možemo promatrati kao kliznu stopu”, kazao je.

“Porezna osnovica bit će utvrđena na način da se izračuna prosjek dobiti koju su poduzetnici ostvarili u četverogodišnjem razdoblju prije 2022. godine, dakle u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini, i na prosjek te četverogodišnje dobiti dodat će se 20 posto. Sve ono što je povrh toga, bit će oporezovano dodatnim porezom na dobit po stopi od 33 posto”, izvijestio je Primorac.

“Kad zbrojite sve to skupa, ako je nekome dobit primjerice rasla u 2022. godini 50 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 posto. U ovj situaciji kriznoj, kada svi trebaju podnijeti dio tereta kriza, smatramo da je prijedlog ovakvog poreza utemeljn na načelima jednakosti i pravednosti”, dodaje ministar.

Objasnio je da se tiče svih pravnih osoba, a ne samo energetskog sektora. “Mi ćemo ih koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, dakle ne za punjenje državnog proračuna”, rekao je Primorac.

Rekao je i koji bi sektori trebali biti pogođeni ovim porezom. “To bi bila prerađivačka industrija, uz napomenu da je u prerađivačkoj industriji i INA, sektor trgovine, građevinarstva i financijska industrija dominantno. Ima tu i tamo i netko iz drugih sektora. Turizam u 2021. godini nije bio dominatan, ali vidjet ćemo što će biti u 2022.”, kazao je ministar.

“Poduzetnici su glasni, razumijem ih, ističu da su imali teške godine, u poslovanju su im narasli inputi, no oni kojima je prihod rastao unatoč tome, smatrali smo da je opravdano taj profit dijeliti”, dodaje.