MINISTAR PRIMORAC: Inflacija kojoj svjedočimo nije rezultat uvođenja eura

Ministar financija Marko Primorac ne dijeli mišljenja onih koji smatraju da u najgorem trenutku ulazimo u eurozonu, u vrijeme opće inflacije.

Izvor: Media servis

”Ta inflacija kojoj upravo svjedočimo ni na koji način nije rezultat uvođenja eura, nego određenih drugih procesa koji jednostavno nisu pod našom kontrolom. Sve mjere koje smo najavili i obveza dvojnog iskazivanja cijena i pravila koja su propisana zakonom o uvođenju eura u pogledu zaokruživanja vrlo jasno i detaljno propisuju koji tečaj se isključivo smije primjenjivati. Međutim živim u jednom tržišnom gospodarstvu i naravno da ne možemo ni na koji način nekome uskraćivati mogućnost da slobodno formira de facto cijene”.

Dodao je da iskustva ostalih zemalja članica eurozone pokazuju da je efekt uvođenja eura na inflaciju od 0,2 do 0,4 posto što je, prema riječima ministra, kratkotrajno, beznačajno i ne bi trebalo utjecati na opći porast razine cijena. Budući da su neki poslovni subjekti krenuli s dvojnim iskazivanjem cijena i prije zakazane obveze od 5. rujna i da su već krenuli u nadzori, na pitanje dolaze li s trena kakve primjedbe na zaokruživanja ili pogrešna iskazivanja cijena, Primorac je odgovorio:

”Do sada nismo imali nikakvih primjedbi barem što se tiče ministarstva financija. Jesu li druge institucije imale, npr. Državni inspektorat, to moram priznati da ne znam. Ali evo u Ministarstvu financija mi nitko još nije rekao da postoje određeni problemi u tom smislu”.