MINISTAR PRIMORAC: Ima još prostora za snižavanje cijena hrane i pića

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u listopadu na 5,8 posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa inflacije od lanjskog siječnja – objavio je Državni zavod za statistiku.

Ministar financija Marko Primorac rekao je za HRT da su zadovoljni usporavanjem inflacije, te da je to u skladu s njihovim očekivanjima.

Ali, staknuo je da ih i dalje zabrinjava cijena prehrambenih proizvoda i pića.

– Uvijek ima prostora za daljnje snižavanje cijena. Inflacija je i dalje velika, ali vesele nas trendovi. Došlo je do smanjenja cijena u segmentu hrane i pića i energije.

To je dobro s obzirom da su energenti input za proizvodnju ostalih proizvoda pa bi se trebali pozitivno odraziti na kretanje ostalih cijena u gospodarstvu, rekao je Primorac dodavši da očekuju i dalje silazan trend.

Na pitanje zabrinjava li ih dolazak Božića, ministar je rekao da nisu zabrinuti.

– Mi smo u svojim projekcijama projicirali inflaciju od 8 posto na prosječnoj godišnjoj razini za 2023. godinu. Za 2024. godinu očekujemo značajno usporavanje inflatornih pritisaka na razinu nešto više od 3 posto i naravno da ćemo činiti sve što možemo i kao vlada da do toga i dođe, rekao je.