MINISTAR PILETIĆ: Više mirovine za oko 500.000 umirovljenika

Zakonske izmjene u mirovinskom sustavu donose tri ključne promjene – povećanje faktora za obiteljsku mirovinu, korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika te povećanje najniže mirovine za tri posto.

– Mi očekujemo da s 1.1.2023. započne proces povoljnijih obiteljskih mirovina. Rezultat je to i jednoglasne podrške Hrvatskoga sabora koji je podržao Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju tako da se povećaju obiteljske mirovine kao i one najniže. Obiteljske se mirovine povećavaju automatizmom za 10 posto nakon 1.1.2023., najavio je ministar Marin Piletić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Rekao je da će u idućoj godini umirovljenici moći podnijeti zahtjev žele li svoju mirovinu ili kombinaciju svoje i obiteljske mirovine.

– Očekujemo da će oko 500 tisuća umirovljenika imati više mirovine s prvim danom iduće godine, rekao je Piletić.

O održivosti mirovinskog sustava

Poručio je da je mirovinski sustav siguran i održiv.

– Mirovinski sustav je siguran i održiv. Pitanje održivosti se postavlja svaki puta kada govorimo o mirovinskom sustavu. Upravo zbog toga imamo trostupni mirovinski sustav – obvezna mirovinska štednja, odnosno prvi i drugi stup te dobrovoljna mirovinska štednja, odnosno treći mirovinski stup. Prinosi, odnosno kamate koje možete ostvariti u trećem stupu, takve štednje nigdje na svijetu nema da možete ostvariti 15% kamata na uplate do 6 tisuća kuna. Taj treći stup još uvijek nije dovoljno prepoznat, ističe Piletić.

Isplata jednokratne novčane pomoći umirovljenicima čije mirovine ne prelaze 4360 kuna

Sutra počinje isplata jednokratne novčane pomoći iz četvrtog vladinog paketa pomoći vrijednog gotovo 720 milijuna kuna. Pomoć će primiti 685 tisuća umirovljenika čije mirovine ne prelaze 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak će iznosi od 400 do 1200 kuna.

– Mi smo zapravo ponovili odluku iz jesenskog paketa vlade kada smo imali identičnu odluku. Svi umirovljenici s mirovinama do 4360 kna dobit će još jedan dodatak, treći u ovoj godini. Mi smo odlučili da na kraju godine s obzirom na uštede u proračunu da još jednom interveniramo kada je inflacija još uvijek iznad 13 posto. Za one s mirovinom do 1850 kn dodatak iznosi 1200 kn, za one s mirovinom od 1850.01 do 2350 kn dodatak iznosi 900 kn, za umirovljenike s mirovinom od 2350.01 do 3350 kn dodatak iznosi 600 kn, a oni s mirovinom od 3350.01 do 4360 kn će dobiti 400 kn, najavio je Piletić.

Istaknuo je kako će ova odluka vlade, osim umirovljenika, obuhvatiti i čitav niz drugih građana u riziku.

– Pomoć će dobiti i korisnici u sustavu socijalne skrbi koji imaju pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata i pravo na doplatak za pomoć i njegu, po tisuću kuna. Njih je u Hrvatskoj nešto više od 160 tisuća. A nismo zaboravili niti sve one koji nakon potresa žive u privremenom smještaju jer su im domovi uništeni, i to 2000 kuna po osobi, a najviše do 10.000 kuna po kućanstvu, kaže ministar.