MINISTAR OREPIĆ: Ja bih se zabrinuo kada bi me gospodin Milijan Brkić hvalio

vlaho orepić

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, četiri tjedna od donošenja uredbe o plaćama policajaca, prema kojima je temeljnim policajcima povećan koeficijent na plaću s 0,776 na 0,8, dok je istodobno smanjen dodatak na plaću za 2 do 4 posto za gotovo sve službenike, a zbog čega su sindikati zatražili objašnjenje i ispravljanje Uredbe, dao je svoj komentar.

I dok sindikati tvrde da je došlo do nesrazmjera u povećanju odnosno smanjivanju plaće, ministar tvrdi drugačije, prenosi Media servis.

“Nije došlo do nesrazmjera i nije došlo do smanjenja plaća. Povećanje plaće službenicima, 5911 službenika u ukupnom iznosu od 226 kuna došlo je na račun dodataka. Cijenim da u ovom trenutku ima još prostora za pravedniju raspodjelu ukupnih primanja koja imamo unutar ministarstva unutarnjih poslova. Nije točno da je došlo do smanjenja plaća nego je napravljeno nauštrb dodataka.”

Na najavu kako će sindikati tražiti ocjenu ustavnosti ove uredbe uzvraća: “Sindikati ako misle da to treba napraviti zašto ne. Mislim da ima prostora za pravedniju raspodjelu ukupnih novčanih sredstava koja imamo u MUP-u. I to ćemo raditi, da ljudi koji rade imaju primanja u skladu s onim što rade i da izjednačimo razinu policijskih službenika s ostalima u društvu.”

Osvrnuo se i na intervju Milijana Brkića za Večernji list koji je rekao da je Orepića “ponijelo” te da na vlastitoj koži svakodnevno stječe iskustvo u sustavu kojeg prije uopće nije poznavao:

“Zabrinuo bih se da me gospodin Brkić hvali.”

Na pitanje čija je bila odluka da se bivšem ravnatelju policije Vladi Dominiću da službeni auto, na kojeg je, podsjetimo, pala grana, Orepić je rekao da koliko zna auto nije bio korišten u privatne svrhe. “Sva vozila u ministarstvu unutarnjih poslova koriste se za službene svrhe, bilo tko tko koristi u privatne svrhe vozilo je u suprotnosti odredbi i zakona. Nema nitko pravo, čak ni ja pravo na vozilo 24 sata i nitko ga nema pravo koristiti u privatne svrhe. Molim vas suradnju u tom smjeru.”

Kad je riječ o funkcionalnom preustroju MUP-a ministar je rekao da ide sve po planu.