MINISTAR O SUFICITU: Zaradili smo više nego što smo potrošili

zdravko marić

Državni zavod za statistiku objavio je podatke koji pokazuju da je višak opće države u 2017. godini iznosio 2,7 milijardi kuna, što je prvi suficit od kada se prate ti podaci, dok je udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu pao na 78 posto, najnižu razinu od 2012.

Izvješće o proceduri prekomjernog proračunskog manjka i razini duga opće države, objavljeno u petak, pokazuje da je u 2017. suficit konsolidirane opće države iznosio 2,75 milijardi kuna, odnosno 0,8 posto BDP-a, dok je godinu ranije zabilježen deficit od 3,2 milijarde kuna, odnosno 0,9 posto BDP-a.

“To znači da smo prošle godine po prvi puta zaradili više od onoga što smo u jednoj godini potrošili cjelokupne javne financije čime su doprinijeli da drugu godinu za redom imamo smanjivanje javnog duga u BDP-u”, objasnio je ministar financija Zdravko Marić za Media Servis.

Ministar kaže da će o dobrim pokazateljima razgovarati i s predstavnicima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

“Meni kao ministra financija posebno raduje jedan podatak u tom izvješću, a to je da smo aktivnom i vrlo transparentnom politikom upravljanja javnim dugom 2017. godine dodatno smanjili naše troškove kamata, dakle servisiranja naših dugova. Ukupno je u zadnje dvije godine trošak kamata Republike Hrvatske smanjen za dvije milijarde kuna”, naglasio je Marić.