MINISTAR O ŠTRAJKOVIMA: Nismo prijetili zabranama – želimo sve riješiti za stolom

Propao je pokušaj mirenja Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s Vladom. Iz Sindikata su poručili da im nisu ponudili ništa.

Izvor: Media servis

Igor Radeka iz Sindikata: “Znači da smo završili neuspjehom i da su ispunjeni uvjeti za ulazak štrajk. Svaki tjedan ćemo održavati najmanje jedan dan štrajka, a to će ovaj tjedan biti četvrtak. Nenastavnog i neznanstvenog osoblja negdje trećina sustava, to znači oko 5.000 zaposlenih i oko 800 predavača. Dakle, očekujemo da cijeli sustav bude u štrajku”.

Podsjetimo sindikat traži povećanje plaća dijelu članova s najnižim plaćama, kako bi se otklonile razlike između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Ministar rada Josip Aladrović objašnjava zašto njima nije prihvaljtivo to što sindikati traže.”Ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtjevu od strane sindikata na koji mi, s obzirom da smo razložili plan dizanja plaća u narednom razdoblju, ne možemo pristati i mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor”.

S druge strane srednje i osnovne škole danas štrajkaju u cijeloj zemlji, potom kreću opet cirkularno po županijama, jer ne odustaju od svojih zahtjeva, povećanje od 6,11 posto koeficijenta složenosti poslova.

No postoji mogućnost da će Vlada zatražiti procjenu suda i da se štrajk zabraniti. Na pitanje zašto to još nisu učinili, ministar je odgovorio:

“Želimo ove probleme riješiti za stolom. Želimo postići razinu socijalnog dijaloga koja će rezultirati socijalnim mirom. Ni u jednom trenutku nismo prijetili i ne planiramo. Vrlo je jasna argumentacija da ovo što je traženo nije temelj kolektivnog pregovaranja. Sud će odlučiti svoje ako do toga dođe, ali argumentacija s naše strane će zasigurno postojati i ona će biti kvalitetna”.