MINISTAR O CIJENAMA HRANE: Nikada ne bih za 1,5 kg janjetine dao 60 eura

Cijene drastično rastu. Što Vlada može napraviti, imate li ikakav utjecaj na trgovce ili ste potpuno nemoćni? -bilo je pitanje za ministra gospodarstva Davora Filipovića koji je gostovao na RTL-u.

“Kad pogledate što je Vlada radila u proteklih godinu dana, onda možete vidjeti da smo ograničili cijene energenata, goriva, električne energije i plina. Stvorili smo predvidiv okvir u razmjerima najveće energetske krize koja se dogodila da bi naši poduzetnici mogli poslovati. To daje rezultate u kontekstu života naših građana. Zamislite da je cijena energije 60 posto skuplja kao što je u Sloveniji, ali to se nije dogodilo zbog intervencije Vlade”

O tome kako zaustaviti rast cijena hrane Filipović je za RTL rekao:

“Što se tiče cijena u trgovačkim lancima moramo se svi odgovorno ponašati. Ako Vlada napravi sve onda se očekuje odgovorno ponašanje od strane trgovačkih lanaca i proizvođača hrane. Kod dijela trgovaca sigurno je izostalo to odgovorno ponašanje. Vlada je napravila sve što smo mogli napraviti”

Imate li još nešto dodatno u planu?

“Svi moraju podnijeti teret ove krize, nije dobro gledati u vremenu krize što više novaca zarađivati preko leđa hrvatskih građana. A to je ono što radi dio poslovnih subjekata.

“Vidjeli smo da je kilo i pol odojka 60 eura. Kako si građani to mogu priuštiti?

“Ja takav odojak nikad ne bih kupio. Dio ljudi uopće ne pita koja je cijena. Najbolju poruku trgovcima, a i proizvođačima hrane – onom dijelu njih koji neopravdano dižu cijene mogu poslati hrvatski građani – da neće kupovati više te proizvode – da će se suzdržati od određene potrošnje i da će otići kod trgovaca koji su korektni”.