MINISTAR NAJAVIO: Cijena goriva past će za 50 lipa – Vlada donosi mjere u četvrtak

Vlada će ovoga tjedna spustiti cijenu goriva do 50 lipa promjenom određenih uredbi, i to već na idućoj sjednici, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Nova uredba trebala bi stupiti na snagu idući tjedan.

Trenutno je, kako je objasnio, obveza distributera da umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel i benzin, a oni koji to ne čine se penaliziraju s obzirom na europske direktive i zelenu politiku.

– S obzirom na doista izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo u dijelu tržišta energenata, odlučili smo ovako reagirati do kraja godine i zapravo ove penale i obveze svesti na najmanju moguću mjeru, rekao je Ćorić, kako javlja HRT.

Prema njegovim riječima, tako će formula za izračun cijena goriva “donijeti niže cijene u narednim tjednima i mjesecima”.

Napomenuo je i da je jučerašnji dan i kraj prošlog tjedna donio smanjenje referentnih cijena nafte te da bi, ako se tako nastavi danas i idućih dana, sljedeći tjedan trebao donijeti “značajno smanjenje cijena” naftnih derivata u Hrvatskoj.

Upitan kako će Vlada pomoći cestovnim prijevoznicima, odgovorio je da je najavljena izmjena uredbi korak u tom smjeru.

– Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere, s ciljem zaštite hrvatskog gospodarstva i standarda građana, rekao je Ćorić, odgovajući na pitanje znače li Vladini i širi europski potezi u energetici ovih dana našuštanje zelenih planova i politika.