MINISTAR MARIĆ: Vrijeme jeftinog novca došlo je kraju

Ministar financija Zdravko Marić nove je međunarodno izdane obveznice ocijenio uspješnim, ali naglasio kako je vrijeme povijesno niskih referentnih kamatnih stopa došlo svome kraju.

Izvor: Media servis

Kriza u Ukrajini i inflatorni pritisci snažno su utjecali na svjetska tržišta, poručio je Marić. Podsjećamo, Ministarstvo financija u srijedu je na međunarodnom tržištu izdalo euroobveznicu u ukupnom nominalnom iznosu od 1.25 milijardi eura, dospijeća 2032. godine, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 2.875 posto i ostvareni prinos 2.975 posto.

“Proteklih godina kada smo isticali kako se država poboljšanjem svog kreditnog rejtinga i svega onoga što smo činili na stabilizaciji javnih financija, zaduživala sve jeftinije i jeftinije pa su tako i građani i poduzetnici to osjećali, naravno da vrijedi i pravilo u suprotnom smjeru. Koliko će ono jako biti, kojom dinamikom, nitko u ovom trenutku to ne može znati”

Za veliku tržišnu nesigurnost odgovorna je agresija na Ukrajinu, kao i inflatorni pritisci, a tu su i spekulacije o povećanjima referentnih kamatnih stopa u SAD-u, što će imati posljedice i na standard građana.

“Nažalost, okolnosti i vrijeme tog takozvanog jeftinog novca, odnosno niskih kamatnih stopa je evidentno došlo svome kraju”, rekao je ministar Marić.

Ove okolnosti posljedica su i prekida u opskrbnim lancima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa, na što su se nastavile geopolitičke nestabilnosti koje su dovele do fluktuacije cijena energenata. Na pitanje hoće li nas ovakav rast kamata u kombinaciji s inflacijom dovesti do recesije, ministar odgovara:

“Osobno smatram da Europska središnja banka sa čelnicom i njezinim timom i mi ministri financija Europske unije imamo kontinuirani dijalog. Mislim da oni to dobro promišljaju, američke središnje federalne rezerve također, tako da u ovakvim okolnostima naglasak je na suzbijanju efekata inflacije, međutim, nitko sigurno ne bi i neće zanemarivati gospodarski rast.”