MINISTAR MARIĆ: Svi ministri moraju “naći” novac za božićnice

zdravko marić, ministar

Na početku predbožićne sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na jučer postignuti dogovor sa sindikatima državnih službi.

Izvješće: Media servis

Premijer kaže da je nakon svega prevladao duh partnerstva i poštovanja prema sindikatima od strane Vlade. Podsjetimo, dogovorena su tri dizanja osnovice plaće od po 2 posto u 2017.godini, no Vladu još očekuje i pregovaranje sa javnim službama koje se nastavlja u siječnju.

“Misim da su izmjene i dopune Sporazuma o osnovici za plaće u državnim službama na način kako je dogovoreno vrlo kvalitetne ida će biti korisne u dizanju stupnja povjerenja te poticaj za daljnje razgovore sa sindikatima javnih službi”, rekao je Plenković.

Resorni ministar, Tomislav Ćorić, koji je i vodio pregovore sa sindikatima rekao je da će sporazum potpisati sutra.”Naišli smo na dobro ozračje, na konstruktivnu atmosferu i konačno možemo biti zadovoljni činjenicom da ćemo u idućoj godini u skladu s dogovorima koje smo postigli plaće državnih službena i namještenika povećati u tri faze. Prva faza će biti u siječnju”, rekao je Ćorić.

Pri ulasku u Banske dvore ministar financija, Zdravko Marić vezano uz dogovor sa sindikatima ponovio je da je proračunom previđeno oko 700 milijuna kuna za mase plaća. Upitan je iz kojih će se izvora naći novci za božićnice zaposlenima u javnim i državnim službama, koje na račune moraju stići do 31. prosinca, s obzirom da u samom rebalansu proračuna za ovu godinu sredstva za božićnice nisu bila predviđena, Marić je otkrio da će se svi ministri morati pobrinuti za to.

“Na svim ministarstvima zakonska je mogućnost do pet posto preraspodijeljivati s pojedinih stavki, dakle sva ministarstva su uključena u to”, naglasio je Marić.