MINISTAR MARIĆ: Police će biti pune, neće biti nestašice, a divljanje cijena spriječit će tržište

S današnje sjednice Vlade premijer još jednom poručuje da su učinili sve što su mogli kako bi udar na građane zbog rasta cijena energenata, a posljedično i drugih proizvoda, koji nam slijedi od sutra, bio što blaži.

Izvor: Media servis

Ministar financija očekuje da će u tom kontekstu pomoći niži PDV, a predsjednik države pak kaže da bi neke stvari učinio isto kao i premijer

S obzirom da od sutra rastu računi za energente, premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade podsjeća na gotovo pet milijardi kuna težak paket mjera protiv udara na džepove građana.

“Znate da smo limitirali rast cijena električne energije na 9,6 posto za naša kućanstva, rast plina na najviše do 20 posto, da smo smanjili stopu PDV-a. Vodili smo računa o onima koji su najugroženiji u našem društvu, koji žive na rubu siromaštva. Povećali smo onaj iznos socijalnih transfera s 200 na 400 kuna. Oni se odnose i na račune za pline. Dakle, ne više samo za struju.” Skuplji energeti odražavaju se na cijene u trgovinama. Govoreći na tu temu, ministar financija

Zdravko Marić najavio je daljnje razgovore s trgovačkim lancima.”I ova mjera vezana za snižavanje stope PDV-a na hranu i brojne druge potrepštine koja stupa na snagu sutra je bila, između ostalog, originalno ciljana upravo za proces uvođenja eura. Međutim, okolnosti su se odvile tako da smo bili, ja bih rekao, i primorani krenuti s tim pozitivnim iznenađenjem i nešto ranije.”

Cijene će rasti ili možda čak padati, ali Marić ističe da će police trgovina ostati pune kao i do sada jer su opskrbni lanci neprekinuti. Stoga, kaže, nema potrebe za strahom od nestašice. S druge strane, postoji strah da bi neki trgovci mogli pokušati zloupotrijebiti smanjenje PDV-a. Ministar očekuje da se niži PDV odrazi na cijene artikala, ali ističe i da cijene ne ovise samo o toj poreznoj stavci.

“Kroz ovaj odgovor ne dajem bilo kome alibi da može nešto učiniti. Dakle, naravno da se od njih očekuje da ovo snižavanje stope PDV-a preliju tamo gdje je zapravo originalno i ciljano, a to su potrošači.”

Marić je uvjeren da će divljanje cijena spriječiti samo tržište jer kako kaže…

“Što se tiče segmenta maloprodaje hrane, da tu imamo jedno jako visoko konkurentno tržište i ono bi zapravo trebalo dati jedan dodatni doprinos da se zaista taj efekt smanjivanja stope PDV-a prelije prema potrošačima.”

Lovaca u mutnom će uvijek biti. No, Marić poručuje da će promjene cijena pratiti ne samo resorno ministarstvo nego i udruge civilnog društva te, naravno, mediji. U kontekstu rata u Ukrajini, mjere je komentirao i predsjednik Zoran Milanović rekavši da bi neke stvari napravio isto kao i premijer…

“…a neke stvari ćemo morati naprosto, pričekati da prođe rat. Tu nema, naprosto, sreće. Od ovoga će koristi imat Kina i Amerika. Europa neće imati koristi. Energenti će rasti. Rusi neće preko noći odustati zbog toga što su im uveli nekakve sankcije. To se nikada ne postiže. Ja bih volio da sankcije zaustave rat i da Rusi, naprosto ono, ugase i da ih odšlepaju natrag u Rusiju. To se neće dogodit.”

Od početka je bilo jasno da će se sankcije Rusiji odraziti i na druge zemlje. Sada je samo pitanje hoće li naša Vlada adekvatno odgovarati na te izazove.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!