MINISTAR MALENICA: Od 102 pritvorena navijača njih 11 ima dosje

Uhićeni hrvatski državljani – njih 102, raspoređena su u 21 grčkom zatvoru. Hrvatska već danima radi na njihovoj sigurnosti, premijer Andrej Plenković zatražio je da se nevine deportira iz Grčke, no sve je glasnije i pitanje – može li im se ovdje suditi?

Izvor: Media servis

Ministar pravosuđa Ivan Malenica prokomentirao je mogući ustup kaznenog postupka: “Dakle Grčka kao država temeljeći svoj zahjev na načelu oportuniteta, bi trebala zatražiti od Hrvatske da preuzme kazneni progon.” No sve to je na tamošnjim vlastima. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:”Pretpostavljamo da nemaju svi jednaku krivnju, ona se mora naravno dokazati istragom.” Hrvati su raspoređeni diljem zemlje, no što sada slijedi?

“Sada treba sudsko vijeće odlučiti o tome treba li pokretati ili obustaviti kazneni postupak, ili pokrenuti prekršajni postupak odnosno neke osloboditi.”

Malenica kaže da je Hrvatska Grcima dala sve zatražene podatke:

“Očekujemo od grčkih vlasti, grčkih pravosudnih tijela pravo na pravično suđenje s obzirom da je to jedno od temljnih ljudskih prava iz mnogih međunarodnih dokumentata. Grčka kao država članica Europske unije bi to trebala poštovati, na tom smo apelirali u svim razgovorima. Ono na čemu ćemo inzistirati u narednom razodblju, pravo na pravično suđenje da se postupak okonča u što kraćem roku odnosno da naši državkljani dolje imaju potupunu informaicju o kaznenim ili prekršajnim djelim koja im se stavljaju na teret.”

Grlić Radman kaže da ne treba vjerovati svemu što grčki mediji pišu.

“Solidarni smo s roditeljima koji su nam izuzetno važni i njegova briga i zabrinutost, oni su nama partneri, vlada čini apsolutno sve napore kako bi njhov život, njhove djece u Grčkoj učinila što sigurnijim.”

Dodatno je pojačana prisutnost naših ljudi koji rade na njihovoj sigurnosti, poručuje Radman. Na tvrdnje da proces ide presporo, nije htio komentirati. Ministar pravosuđa pojasnio je i imaju li uhićeni dosje?

“Od ukupno njih 102, 11 njih ima u kaznenoj evidenciji podatke o počinjenim kaznenim djelima.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!