MINISTAR KOVAČ: Tvrdnje o fašizaciji su jeftine konstrukcije

Ministar Miro Kovač

Hrvatski inoministar Miro Kovač osvrnuo se na odnose sa zemljama u susjedstvu, ali i na tvrdnje o fašizaciji društva.

Kovač tvrdi da se u preambuli Ustava odbijaju bilo kakvi totalitarizmi.

“Nemojmo nasjedati na nekakve jeftine trikove i konstrukcije o fašizaciji društva, to je neodgovorno prema Hrvatskoj”, rekao je ministar, a prenosi Media servis.

Odgovorio je i na pitanje kako se u njegovu izjavu uklapa ministar kulture Hasanbegović i njegove dokumentirane tvrdnje da su Ustaše šehidi, mučenici i heroji.

“Ma ja vam samo kažem da gospodin Hasanbegović nikada nije rekao. Nikada nije ništa rekao, barem koliko je meni poznato što je u suprotnosti s temeljnim vrednotama Ustava. Nikada nisam čuo da je on ko ministar tako nešto učinio, prvi put čujem za to”.

Komentirajući odnose s Mađarskom Kovač tvrdi da se arbitraža s MOL-om nastavlja: “Sve ove konstrukcije u hrvatskom tisku da neće biti arbitraže, to je sve skupa fabuliranje.” Istaknuo je da će Hrvatska biti partner BIH na putu u euroatlantske integracije kao i u slučaju Crne Gore.

Što se pak srpskog puta u članstvo tiče, Kovač kaže da su se odnosi relaksirali, da Hrvatska ne reagira na rijetke provokacije te da je cilj izgradnja dobrosusjedskih odnosa na dobrobit svih naroda na području Jugoistočne Europe.

Problem je odnos prema manjinama, odnos s Haagom i sporni zakon kojim se Srbija proglasila nadležnom za zločine počinjene u ratovima devedesetih naovom području.

“Želim da radimo zajedno ozbiljno, strukturirano, kako ne bi smo trovali javnost s nekim poluinfromacijama. Da zaključim – Hrvatska djeluje konstruktivno, želi pronaći rješenje i mi smo na tragu pronalaženja rješenja i za ovo pitanje.”

Odgovorio je i na pitanje je li Hrvatska najkompetentnija da prosuđuje je li Srbija zrela za članstvo.

“Hrvatska mora biti ozbiljna, samosvjesna i mora pomagati drugim partnerima u EU da shvate što je važno na jugoistoku Europe. To je naša zadaća i mi želimo dugoročno stabilne odnose sa svim susjedima, posebno onima koji nisu ušli u EU. To je naša dužnost”.