MINISTAR HORVAT: Nemamo osigurane plaće za rujan za Uljanik grupu

Podijelite članak

uljanik

Stigao je listopad, a s njime i nastavak problema za Uljanik i 3. maj. Blokirani su im računi, a otkazan je još jedan ugovor za izgradnju broda što je četvrti u nizu ovaj mjesec.

Piše: Barbara Bumbak (Media servis)

Radnici žive u neizvjesnosti, još uvijek ne znaju hoće li im i kada biti isplaćene plaće za rujan. Ministar gospodarstva Darko Horvat danas se sastao s predsjednikom uprave Uljanika Giannijem Rossandom, županom Zlatkom Komadinom, ali i sa članovima sva tri sindikata koji djeluju u riječkom brodogradilištu.

Predstavljen mu je novi plan restruktuiranja prema kojem se 3. maj ipak izdvaja iz Uljanik grupe. No, ministar je nakon sastanka jasno dao do znanja da Vlada novac za isplatu plaća za rujan – nema.

Ministar Horvat poručio je da je Uprava sastavila inačicu novog programa restrukturiranja Uljanika i 3.maja koja će sutra stići u ministarstvo gospodarstva, a u suradnji s ministarstvom financija bit će napravljena detaljna analiza.

“Pokušavam u razgovorima sa upravama i u Puli i Rijeci doći do situacije da sami budemo uvjereni u održivost programa restrukturiranja. Ne bude li s aspekta Vlade ta održivost nama jasna Vlada neće, siguran sam, dati zeleno svjetlo i neće takav program restrukturiranja prihvatiti”, poručio je Horvat.

Ministar je potvrdio i da se u razgovorima o restrukturiranju po prvi puta o 3. maju razmišlja izdvojeno od Uljanika, kao o samostalnom gospodarskom subjektu. Na pitanje novinara o tome hoće li Vlada sudjelovati u isplatama plaća za rujan odgovorio je.

“Mi s aspekta Vlade osiguranu plaću za rujan nemamo. Postoji neka blaga perspektiva, ona u ovom trenutku nije kristalno jasna”, tvrdi.

Ima li na vidiku rješenje za isplatu plaća predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda odgovara.

“Imamo ideju kako to napraviti. Jedan dio te ideje naslonjen je na državu za što nije sporno da će surađivati ukoliko se ostvari cijeli paket”, rekao je Rossanda.

Zadovoljstvo sastankom izrazio je predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić koji se nada da će država ostati uključena dok god se ne pronađe prikladan strateški parner za 3.maj.

“Vjerujem da će Vlada pratiti 3. maj i da će kao država ostati uključena u tom procesu”, rekao je Šoljić.

Hoće li radnici ponovno na ulice ne bude li do 15. listopada isplaćena plaća Predrag Knežević iz Kriznog stožera 3. maja jasno poručuje.

“Ne. Zato što smo se tako dogovorili. Nećemo ići na ulice jer ja vjerujem da će plaća bit i neće bit potrebe za ulicu”, rekao je Knežević.

Premijer Plenković, pak, sa sastanka u Ženevi poručuje – tražimo riješenje za Uljanik, ali Vlada ne može u nedogled nastaviti sa subvencijama.

“Beskrajno subvencioniranje, kao što je bilo prije, mislim da nije više realno i zato je tu važno pronaći okvir koji može omogućiti isplatu plaća i kokurentnost i Uljanika i 3.maja, a znam i sam da ima jako puno zainteresiranih za ta dva brodogradilišta. Vidjet ćemo, razgovori traju”, poručio je Plenković.

Komentiraj