MINISTAR FUCHS: Nemamo preporuke da se zabrane maturalci u Grčku

Nakon dvotjednog odmora, zasjeda Vlada, a uoči sjednice ministar obrazovanja Radovan Fuchs odgovarao je na pitanje je li sve spremno za eksperimentalni program cjelodnevne škole koji će se od rujna provoditi u 64 osnovne škole u Hrvatskoj. ‘‘Javne nabave oko potrebnih adaptacija škola, nabave materijala i slično provodit će osnivači‘‘, rekao je ministar.

Izvor: Media servis

‘‘Škole specificiraju ono što žele napraviti s dodijeljenjim iznosom novca, a sam postupak javne nabave ide kroz osnivače, županije odnosno gradove. To za sada sve skupa teče prema planu, ja se nadam da će većina toga biti napravljena do početka školske godine. Možda će neki radovi ili neka oprema koja treba stići malo kasniti, ali ja se nadam da neće‘‘.

Što se tiče edukacija, istaknuo je da su provedene i za ravnatelje i za profesore.

‘‘Nije bilo nikakvih problema i mislim da su odgovorena više manje sva pitanja od načina izvođenja nastave pa do smjernica i uputa kako da škole poslože satnice i organiziraju cijelu nastavu. Priručnici za izvođenje nastave jednako tako su gotovi, a knjige koje će se primenjivati u školama su u tisku i to ne očekujem nikakav problem do trenutka kad bude počela nastava‘‘.

Na sjednici Vlade je nekoliko točaka oko sufinanciranja udžbenika i prijevoza za učenike. Na pitanje što će učenicima biti besplatno, a što će morati kupovati, Fuchs odgovara da će se za srednjoškolce iz socijalnih kategorija financirati udžbenici i nabraja dalje:

“Prijevoz učenika, 75 posto prijevoza srednjoškolskih učenika ako su im škole udaljene više od 5 kilometara, 100 posto onima koji dolaze iz određenih socijalnih kategorija, što se tiče dodatnih obrazovnih materijala, ponovno iz socijalnih kategorija financirat će se i drugi obrazovni materijali, a ne samo udžbenici. Udžbenike u osnovnim školama financiramo svima i naravno financirat će se i ovaj dio materijala koji je potreban za provođenje nastave u cijelodnevnim školama‘‘.

U kontekstu recentnih navijačkih nereda u Ateni i odnosa Hrvatske i Grčke, novinari su ministra upiali je li sigurno da maturanti olaze na maturalce u tu zemlju i hoće li izdati preoporuku da se zaobilazi Grčka. Ministar kaže da se u takvim situacijama rukovode preporukama iz MVEP-a.

‘‘Za sada nemamo preporuku da bismo mi trebali izaći vani i objaviti da se zabranjuju putovanja u Grčku, ja se nadam da će sve proteći u najboljem redu. Nadam se, i to ćemo apelirati da tko god ide u Grčku, pogotovo maturanti, da nema nekakvih provokaciju i slično, da se ponašaju dostojanstveno, da obilaze one kulturne i povijesne destinacije koje su inače predviđene i da naravno svojim ponašanjem štite i dignitet Republike Hrvatske i njih samih‘‘.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!