MINISTAR FILIPOVIĆ: Na jesen novi plan pomoći i građanima i poduzetnicima

Ministar Davor Filipović, uz objavu da će pasti cijene goriva, najavio je na pressici da će na jesen predstaviti novi plan pomoći i građanima i gospodarstvenicima.

“Paket se razrađuje. Nitko ne zna što nas čeka u budućnosti. Ali ako se sjetite covid krize, Vlada je učinila sve da zaštiti radna mjesta. Kao što smo reagirali do sada, radili smo, radimo i radit ćemo sve da zaštitimo građane. Sve što bude u našim rukama bit će usmjereno u pomoć građanima i gospodarstvu”, poručio je ministar Davor Filipović, kako javlja N1.

Osvrćući se na sastanak europskih ministara i pobunu dijela članica protiv dogovora o štednji, Filipović je kazao da se Hrvatska može uklopiti u mjere štednje od 15 posto.

Kazao je i da je ovo situacija u kojoj svi trebaju preuzeti dio krize na sebe te da Vladi zbog toga nije palo na pamet vraćati trošarine na staro ili povećavati trgovačke marže. Na pitanje je li moguć mađarski scenarij da se ograničavaju cijene osnovnih namirnica, odgovorio je da su sve opcije su na stolu.

Štednja energije

“U četvrtak ćemo na Vladi usvojiti set preporuka što se tiče uštede energije. Većinu energije troše zgrade i kućanstva. Ići ćemo s preporukama koje se odnose na promjene ponašanja naših građana, svih zaposlenih. Smanjenje od 1 stupnja, kada govorimo o grijanju, dovodi do uštede od 5 posto na razini cijele godine”, rekao je.

Upitan o štednji energije u vladinim zgradama, Filipović je poručio da se sa svime upravlja racionalno otkad je došao u ministarstvo

“Vodi se računa i o potrošnji električne energije i svega drugoga. Tako ćemo se ponašati i u budućnosti”, rekao je.