MINISTAR FILIPOVIĆ: Hrvatska će MOL-u isplatiti 235 milijuna dolara – novac je osiguran

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako će Republika Hrvatska platiti MOL-u sve ono što je utvrđeno pravorijekom iz međunarodne arbitraže. To se danas i analiziralo na Savjetu za INA-u.

Dodao je kako pravomoćna presuda koja se odnosi na Sanadera i Hernadija nema pravne učinke na ugovor, koji je potpisan s MOL-om. Vlada je dobila materijale od pravnih stručnjaka u kojima stoji da se Hrvatska još 2003. godine odrekla mogućnosti da hrvatski sudovi odlučuju o ništavosti ugovora, već to moraju raditi međunarodni sudovi.

Ministar Filipović istaknuo je kako će Hrvatska 235 milijuna dolara MOLU-u isplatiti u narednom razdoblju, a novac je već osiguran u hrvatskom proračunu.

– To je bilo osigurano već u rebalansu proračuna, naglasio je.

Ministar je kazao kako se danas i razgovaralo da će Vlada nastaviti raditi na promijeni modela korporativnog upravljanja u INA-i.

– Moj stav je javno poznat, mislim da je prodaja INA-e bila najveća pogreška hrvatske politike i kontinuirano, zajedno s hrvatskim članovima Uprave INA-e, novim članovima Uprave, radimo na modelu, odnosno na promjeni korporativnog upravljanja, poručio je Filipović, gostujući na HRT-u.

Rekao je kako se kontinuirano vode ti razgovori, te da je sadašnji model neprihvatljiv Hrvatskoj, a toga je svjesna i mađarska strana.

Dodao je kako će Vlada u narednom razdoblju napraviti sve da hrvatski interesi, odnosno interesi hrvatskih građana budu adekvatno zastupljeni u INA-i.

Poručio kako su sve opcije na stolu, pa čak i ona da se otkupi mađarski udio.

– Učinit ćemo ono što je najbolje za naše građane, naglasio je Filipović.