MINISTAR ĆORIĆ: Sve će biti spremno za odvajanje otpada

Ministar Tomislav Ćorić
Ministar Tomislav Ćorić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas se u Zadru sastao s čelnicima lokalnih samouprava, a tema je bila gospodarenje otpadom.

Jučer je na snagu stupila odredba prema kojoj su sve jedinice lokalne samouprave trebale donijeti odluku o odvojenom prikupljanju otpada, a kroz nekoliko sljedećih mjeseci građanima trebaju osigurati i potrebnu infrastrukturu u vidu kanti za smeće i kontejnera. Ministar tvrdi sve će biti spremno.

“Prije nekoliko dana poslali smo poziv za iskazivanje interesa za nabavku spremnika i kroz nekoliko tjedana biti će otvoren natječaj za nabavku spremnika. Vrijednost natječaja je procijenjena na 250 milijuna kuna. Ideja je da spremnici budu nabavljeni u narednim mjesecima i da sve one jedinice lokalne samouprave imaju infrastrukturu koju će ponuditi građani da oni mogu odvajati otpad”, rekao je Ćorić.

Svi naravno pozdravljaju odvojeno prikupljanje otpada, no pitanje je kamo će taj otpad završiti obzirom da se gradnja Centara za gospodarenje otpadom planira tek u dalekoj budućnosti.

“Dakle prikupljeni otpad već sada ima svoje tržište. Vi već sada od pojedinih frakcija otpada, primjerice od stakla, primjerice od pet ambalaža, primjerice od plastike imate pravne osobe u Republici Hrvatskoj koji od tog smeća kako ga mi zovemo, od otpada, zapravo imaju vrlo korisnu sirovinu od koje kreiraju proizvode koji dominantno završavaju na inozemnom tržištu. To je ideja”, objasnio je Ćorić, a prenosi Media servis.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!