MINISTAR ĆORIĆ: Cijena plina do 1. travnja iduće godine bit će na ovoj razini

U Hrvatskoj elektroprivredi potpisani su sporazumi o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka, Trpinja te gradom Valpovom.

Izvor: Media servis

Riječ je o elektranama koje će imati ukupnu snagu oko 60 megawata, a cilj HEP-a je da Hrvatska do 2030. godine ima oko 350 megavata iz obnovnljivih izvora energije.

“Ovo je nastavak uspješne suradnje Hrvatske elektroprivrede s jedinicama lokalne samouprave, s 18 jedinica lokalne samouprave smo potpisali ugovore o izgradnji 168 megavata ukupno što je investicija na razini jedne milijarde”, istaknuo je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.”Što naši građani dobivaju? Evo tu je sunčana elektrana koja će danas sutra koristiti i njima kao izvor. Mi se nadamo da će se odrazit i na cijene i upravo smo zato i prijavili se na ovo”, rekla je načelnica Općine Vrpolje Ankica Zmaić.

Događaju je prisustvovao ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kojeg su novinari pitali hoće li poskupiti plin i struja za kućanstva:

“Cijena plina do 1. travnja iduće godine će biti na ovoj razini. Hrvatska u ovom trenutku i po pitanju električne energije za kućanstva i plina za kućanstvo uživa situaciju u kojoj je cijena nepromijenjena i bit će sljedećih mjeseci, za razliku od cijele Europe. To je ono što svakako želim nagalsiti. Ono o čemu ćemo promišljati u sljedećim mjesecima, prije svega u kontekstu rasta cijena električne enefije i plina jesu eventualni iskoraci i mehanizmi kojima ćemo povećanje cijena učiniti prihvatljivim.”

Komentiraj