MINISTAR BUTKOVIĆ: Strani radnici nisu opasnost, ima posla, recimo u građevini – ulažemo i u željeznice

Uoči sjednice Vlade ministar prometa veza i infrastrukture Oleg Butković komentirao je Zakon o strancima rekavši da, iako se ukidaju kvote za strane radnike, to i dalje ne predstavlja problem nezaposlenima u Hrvatskoj.

Izvor: Media servis

“To je s jedne strane, s druge strane imamo čitav niz stvari gdje nam nedostaje radnika. Recimo u građevini. Imamo toliko infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj gdje nam nedostaju radnici”, rekao je Butković.

Iako se govori o ukidanju pojedinih linija Hrvatskih Željeznica, ministar je te tvrdnje odbacio. “Nismo ni pokrenuli bilo kakvu raspravu na razini ministarstva da bi do toga došlo. Oštro demantiram to, nema nikakvih ukidanja. Ali da postoji potreba, budući da je HŽPP, ali ne samo on, nego i Jadrolinija i svi linijski prijevoznici da su u ovoj koronakrizi došli u određene poteškoće, postoji potreba da se to revidira. Ima situacija da vlakovi voze 3-4 puta dnevno, a jedan ili dva putnika. Takvih potreba ima.”

Butković je rekao da se u Hrvatskoj nije moglo istovremeno ulagati u autoceste i željeznicu. No ipak dodaje da se u ovom trenutku najviše ulaže u željeznicu. “Vidjet ćete da se zaista jako puno gradi u željeznici. Sljedeći tjedan ćemo potpisati ugovor o nabavi nova 22 vlaka, to je projekt vrijedan milijardu kuna. Na natječaju je taj posao dobio Končar. Potpisat ćemo ugovor o bespovratnim sredstvima budući da to ide iz EU. Dignut ćemo kompletno taj sustav, trebat će nekoliko godina da se to sve izgradi i nabavi. Ali da je željeznica prioritet, apsolutno da.”

Komentiraj