MINISTAR BOŽINOVIĆ: Pripremamo novi set još oštrijih mjera, ali ne i policijski sat

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, i predsjednik Vlade, Andrej Plenković, održali su sastanak sa županima vezano uz epidemiološku situaciju u zemlji.

Nakon sastanka javnosti se obratio ministar Božinović. “Do sutra će Stožer pripremiti jedan novi set mjera sa kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera bi trebao vrijediti negdje do Božića. Naravno da se radi o oštrijim mjerama od ovih koje su sada”, rekao je Božinović, te dodao kako bi set strožih mjera mogao potrajati i šest mjeseci, no o tome će se još raspravljati.

Mjere se odnose na određene segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstvo i kulturu.

“Nešto malo kultura, a nešto i školstvo, treba naći balans u rednom racionalnom opsegu, jer ovaj se virus ponaša tako da kada doneseš najrestriktivnije mjere, čim dođe do popuštanja on se ponovno razmaše, zato nije poanta ići u najstrože mjere, nego staviti da se one pomalo pojačavaju sa željom da se zaustavi širenje i ciljem da zdravstveni sustav ne bude preopterećen, on je pod velikim pritiskom, ali i da svi naši pacijenti dobiju skrb, a ne samo oni oboljeli od covida”, pojasnio je. “Treba pronaći balans koji smo tražili svo ovo vrijeme… Ovo će sigurno biti najjače mjere do sada u ovom drugom valu”.

Ističe da je cilj rasterećenje zdravstvenog sustava. “Na nacionalnoj razini će ići strože mjere, to vam mogu potvrditi”, dodaje.

Bilo je i pitanje razmišlja li se o policijskom satu ili lockdownu? “Policijski sat nikad nije bio opcija, a klasični lockdown kao što je bio u prvom valu, ne”, rekao je Božinović.

Kazao je da se nastavlja policijska akcija provjeravanja tko se drži epidemioloških mjera.

Odgovori