MINISTAR BEROŠ TVRDI: Cjepivo AstraZenece učinkovito i sigurno za starije od 65 godina

U cijelom se svijetu raspravlja o dostupnosti i učinkovitosti cjepiva, a vijest da je jedno manje kliničko ispitivanje pokazalo da je učinkovitost AstraZenecina cjepiva znatno smanjena protiv blagog oblika južnoafričkog soja virusa izazvala je niz reakcija u zemljama Europske unije, koje su naručile velike količine upravo tog, tzv. oxfordskog cjepiva.

Istodobno, iz Pfizera i BioNTecha objavili su da njihovo cjepivo, prema najnovijoj studiji, djeluje i protiv tog i britanskog soja koronavirusa. I Hrvatska je naručila najviše AstraZeneca cjepiva, a pojavili su se mnogi zahtjevi da se tim cjepivom ne cijepe stariji od 65 godina.

Gostujući pak na HRT-u ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je cjepivo AstraZenece za starije od 65 godina učinkovito i sigurno.

“Ako navedemo da AstraZeneca štiti u 62 posto slučajeva to znači da u tom postotku ono štiti od zaraze virusom, u preostalom  postotku možemo dobiti neke blaže simptome, najčešće samo jedan. Sva registrirana cjepiva gotovo u sto postotnom iznosu, iako u medicini gotovo nema sto posto, u najvećem mogućem iznosu štite od smrti i teških oblika bolesti. Sva tri cjepiva jednako. Zaštita AstraZenecinog  cjepiva je nešto manja, no drugom dozom se može pojačati imunološki odgovor. Ako me pitate čekati drugo cjepivo ili se cijepiti AstraZenecom, mislim da tu dvojbe nema. Bitno je spasiti život, a ne kalkulirati hoćete li razviti jedan od simptoma”, rekao je Beroš.

Vraćanje normalnom životu najesen?

Oko 150.000 doza cjepiva AstraZenece očekuje se tijekom veljače, a stiži i cjepiva Pfizera i Moderne. Beroš je rekao da je teško tvrditi kada bi mogli doći do željene procijepljenosti od 70 posto naglasivši kako sve ovisi o dinamici kojom će cjepiva dolaziti.

Istaknuo je da bi se najesen, ako ne bude iznenađenja i novih varijanti koronavirusa, mogli vratiti normalnom životu.

“Epidemiolozi tvrde da ako postignemo do ljeta procijepljenost od 50 posto uz ove koji su preboljeli bolest, to bi trebala biti jako dobra imunološka baza da uđemo u ljeto, a potom i jesen. Alternative za odgovorno ponašanje nema. Ukoliko budemo oprezni i na jesen ćemo imati vremena za ubiranje plodova naše odgovornosti”, rekao je Beroš na HRT-u.