MINISTAR BEROŠ: Premašili smo 50 posto potpuno cijepljenih, Hrvatska može i mora bolje

U Hrvatskoj je u potpunosti procijepljeno 50 posto odraslog stanovništva, vijest je koja je jučer odjeknula iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: Media servis

Ukupno se radi o 1 682 869 odraslih osoba koje su cijepljene s dvije doze cjepiva, odnosno jednom cjepiva Janssen. U priopćenju je navedena i poruka ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka.

„Ovaj tjedan bilježimo veći odaziv naših sugrađana na cijepljenje nego tijekom kolovoza. Više od 4.000 osoba svakodnevno se odlučuje na cijepljenje prvom dozom. Od početka govorimo da cijepljenje nije apsolutno uspješno, no u velikoj mjeri štiti od zaraza i od teških oblika bolesti. U proteklih tjedan niti jednu dozu cjepiva nije primilo 81% pozitivnih, 73% hospitaliziranih, 83% onih koji su stavljeni na respirator i 77% preminulih. Mislim da ovi podaci najbolje govore o tome da se svi trebamo cijepiti.“

Procijepljenost je na društvenim mrežama komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš. Na Twitteru je napisao:

“Premašili smo 50% potpuno cijepljenih, pada i broj hospitaliziranih, ali KBC Split pokazuje povezanost necijepljenih i opterećenja bolnica. Cjepivo je jedini put prema sigurnosti. Vlada čini sve da se vratimo u staro normalno. Krenimo putem Danske i Norveške. Hrvatska može i mora bolje!”, poručio je Beroš.

Dodajmo da su jučer u zemlji zabilježena 1293 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je broj aktivnih slučajeva porastao na više od 8 i pol tisuća. Na bolničkom liječenju je 661 osoba, od čega su 94 pacijenta na respiratoru. Nažalost preminulo je 14 osoba.