MINISTAR BEROŠ: Pozivam na oprez – u Hrvatskoj potvrđen 51 slučaj zaraze omikronom

“Ono što je činjenica da je vrlo vjerojatno, da je ovaj broj posljedica određenih okupljanja, ali ipak mislim da omikron varijanta u ovom trenutku ne dominira”, rekao je o trenutnoj situaciji s pandemijom u Hrvatskoj ministar Vili Beroš, gostujući u Dnevniku HTV-a.

Dodao je kako je u Hrvatskoj trenutno potvrđen 51 slučaj zaraze omikronom.

“Nešto u Zagrebu, nešto u Dalmaciji, dakle, rasti će taj broj sljedećih dana. I ono što je potpuno jesno, gledajući po drugim zemljama, da se zaraza rapidno širi novom varijantom. To samo naglašava potreban oprez pri okupljanjima koja nam predstoje ovih dana, ali isto tako i potrebu da se docijepimo tzv. pojačivač dozom cjepiva ili booster dozom, jer je već sada dokazano da je zaštita nakon te dodatne doze prema novoj varijanti još i veća, naglasio je ministar Beroš za HRT.

“Apeliram i molim da sva okupljanja budu u skladu s epidemiološkim mjerama”

Beroš je istaknuo kako će se pojačati testiranja na novu varijantu virusa. “Apeliram i molim da sva okupljanja budu u skladu s epidemiološkim mjerama. Ako su ona vani, situacija je nešto povoljnija, a i ako su okupljanja u zatvorenim prostorima , onda treba reći da održavanje distance i nošenje maski po potrebi, često prozračivanje su dosta stvari koje nem neće toliko omesti zabavu, ali može doprinijeti poboljšavanju zdravstvene situacije”, kazao je ministar zdravstva.

Naglasio je kako očekuje porast novooboljelih u drugoj polovini, odnosno sredinom siječnja, jer virus ne poznaje granice.