MINISTAR BEROŠ: Postoje indicije što bi mogao biti uzrok trovanja

Ministar zdravstva Vili Beroš u središnjem Dnevniku HTV-a kazao je kako se uzrok štetnih događaja još uvijek ne zna, a broj osoba koji prijavljuju tegobe raste.

– Međutim ono što je nezgodno je da broj onih koji prijavljuju tegobe raste. Do sada smo imali ukupno 14 pregledanih pacijenata u bolnicama u čitavoj Hrvatskoj. Od toga jedan u KBC-u Rijeka, i to je jedini i prvi bolesnik koji de facto ima najteže tjelesne ozljede. Zatim u KBC-u njih sedam. U Varaždinu jedan, na Merkuru dva. U Karlovcu jedan bolesnik, te u KBC-u čak tri bolesnika. Od njih 14, četiri ima dokazane lezije probavne sluznice određene metodom indirektoskopskom. Dakle, uvidom u samu sluznicu, poručio je za HRT ministar Beroš.

Dodao je da ostali pacijenti nemaju i većina tih bolesnika je otpuštena na kućno liječenje. Jedino što je dobro u ovoj situaciji je da klinička slika takvog akutnog oštećenja sluznice probavnog trakta nije teška.

– Što je uzrok, još i nadalje ne znamo, ponovio je Beroš.

Dosta je toga neobično 

Sve institucije rade i zadatak im je čim prije detektirati uzrok. Čudno je koliko su prostranjeni ti potvrđeni slučajevi. Znači, Varaždin, Zagreb, Rijeka, Split, jako neobično. Beroš je istaknuo da je vrlo čudno i vrlo neobično to što su pića potpuno različita.

– Puni se u različitim državama. Dosta je toga neobično. Međutim, postoje određene indicije što bi mogao biti uzrok, ali prepustit ćemo to Državnom inspektoratu, rekao je.

Je li riječ o sabotaži, o nekom pojedinačnom činu, spletu okolnosti? Beroš je kazao kako ne vjeruje da je riječ o sabotaži.

– S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenici da je ipak isti vlasnik, moguće je da dolazi prilikom procesa čišćenja od sad do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koji onda posljedično mogu izazvati ovako zbivanje. Ali doista ne bih želio o tome sad da razgovarati. U konačnici nije ni moje kao ministra zdravstva. Moje je samo pripremiti zdravstveni sustav za ono što je moguće pred nama, ali do sada moram reći da smo promptno i dobro reagirali, poručio je.

Zašto se zakasnilo upozoriti građane?

Bolnice su obavijestile policiju odmah u subotu kada se dogodio prvi slučaj u Rijeci. Policija je također poslala obavijest prema DORH-u i prema Državnom inspektoratu. Zašto javnost to ne zna od subote? Zašto se zakasnilo upozoriti građane?

Ministar Beroš je istaknuo kako ne bih rekao da se zakasnilo upozoriti građane. U subotu je to bio jedan jedini slučaj za koji se i sada ne zna što se točno dogodilo.

– Prema tome na što je trebalo upozoriti građane, kazao je.

Ljudi su od subote mogli konzumirati neka sporna pića da su znali, možda ne bi. Beroš je naglasio kako je to točno, ali tada nitko nije znao što je konzumirano i uzrok.

– Granicu za postupanje je potaknuo drugi događaj koji se dogodio. Ja ću vam reći da dva sata nakon saznanja o drugom događaju u KBC-u Rebro, koji je već ukazao na povezanost određenih zbivanja, smo postupali, ja sam bio u KBC-u i davao izjave javnosti. Mi moramo postupati na osnovu provjerenih i argumentiranih teza, rekao je.

Nakon jednog pojedinačnog slučaja nije bilo razloga za intervenirati i obavijestiti javnost. Sada je policija obaviještena, Državni inspektorat, DORH.

“Ne mogu komentirati postupanje drugih državnih tijela”

A zašto se u svibnju nije ništa napravilo? Dakle, imamo potvrđeni slučaj u Rijeci, isto tako još u mjesecu svibnju, isto tako KBC Rijeka obavještava policiju. Državni inspektorat tvrdi da su tek krajem listopada dobili obavijest od policije. Zašto je to toliko kasno?

– Ja vam ne mogu komentirati postupanje drugih državnih tijela. Ono što vam mogu kao ministar zdravstva reći je da je KBC Rijeka u prvom danu, nakon zaprimanja bolesnika u svibnju ove godine, obavijestio postupanje. Dalje postupanje policije prema DORH-u, prema Državnom inspektoratu nije u našoj nadležnosti. Ja ne mogu znati te elemente, poručio je Beroš.

“Nisam imao što reći”

Sada je teško reći možemo li povezati te izolirane događaje u razmaku od pet mjeseci, je li je ovo nastavak toga ili nije. – Teško je to reći. To može reći jedino istraga, ali ona nije unutar zdravstvenog sustava. Ja mogu sada kao ministar zdravstva govoriti samo o postupanjima unutar zdravstvenog sustava. Tu vam odgovorno tvrdim da smo postupili sukladno našim vrlo definiranim protokolima na taj način da su bolnice, sve bolnice, promptno obavijestile policiju i pokrenuli tu kaskadu daljnjih zbivanja. Bolnice isto tako obavještavaju ministarstvo zdravstva, nakon čega s argumentiranom informacijom ja kao ministar mogu otići u javnost. Dakle, nakon moje spoznaje o drugom događaju, ja sam u roku od dva sata bio pred hrvatskom javnošću. Nije moguće prije, istaknuo je Beroš.

– Nakon prvog slučaja u Rijeci nisam mogao intervenirati, jer nisam imao što reći, dodao je.

Državni inspektorat postupio adekvatno 

Ministar Beroš je kazao kako je odlična komunikacija ministarstva s drugim ustanovama.

– Je li njihov stav da prema javnosti neće izlaziti s tezama dok nisu dokazane, stvarno ne mogu reći. Međutim, unutar sustava, međusobno mi, dakle policija, Državni inspektorat i zdravstvo funkcioniramo besprijekorno. Ja se na bazi nekoliko sati čujem s glavnim državnim inspektorom i s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i tu je komunikacija potpuno u redu. Ja komuniciram prema javnosti ono što je moja ingerencija, jučer sam izišao i preko te ingerencije, dakle, ispred Vlade sam stao pred hrvatskom javnosti i obavijestio što se radi s namjerom da čim prije detektiramo poveznicu, što je uzrok i da obavijestimo hrvatsku javnosti, rekao je.

Državni inspektorat je vrlo adekvatno postupio. On je povukao iz prodaje određene proizvode što je najbolji način i da se smiri strah građanstva i da se smanje, odnosno da se onemoguće slični događaji.